Äskettäin julkaistu kyselytutkimus kertoo, että lähes puolet Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden nuorista yrittää aktiivisesti päästä siirtolaiseksi johonkin toiseen maahan tai haaveilee siitä. Koronapandemia on vain lisännyt nuorten lähtöhaluja omasta maastaan.

Arabinuorille suunnattu ASDA’A BCW -kyselytutkimus tehtiin jo kahdettatoista kertaa. Tutkimusta varten haastateltiin neljää tuhatta 18-24-vuotiasta miestä ja naista Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa, kertoo nettilehti Breitbart.

Tutkimuksen mukaan 42 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaa lähteä omasta kotimaastaan siirtolaiseksi. Lähtijöistä 40 prosenttia haluaa muuttaa pysyvästi muualle. Tutkimuksen tekijöiden mukaan arabimaailmassa on yli 200 miljoonaa nuorta, joten tämä koskee melkoista joukkoa.

Kyselytutkimuksessa haastateltiin puoliksi miehiä ja naisia. Vain kolmasosa vastanneista oli sitä mieltä, että ei ikinä haluaisi lähteä omasta maastaan.

Maista lähdetään taloudellisten syiden takia

Innokkaimpia siirtolaisiksi lähtijöitä olivat libanonilaisnuoret, joista peräti 77 prosenttia halusi muualle. Myös Libyassa, Jemenissä ja Irakissa oli paljon lähtöhalukkaita.

Neljäsosa nuorista kertoi haluavansa lähteä siirtolaiseksi taloudellisten syiden vuoksi. Pakolaisuuteen yleensä liitetyt syyt näkyivät vastauksissa vähemmän. Turvallisuussyistä lähteviä oli 12 prosenttia, uskonnollisista syistä vain kaksi prosenttia ja poliittisista syistä kahdeksan prosenttia. Koronapandemia on vain lisännyt nuorten lähtöhaluja entisestään.

Afrikassa lähtöhalut vieläkin kovemmat

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa aiemmin tehdyt vastaavat tutkimukset osoittavat, että siellä siirtolaisiksi lähtijöitä on vieläkin enemmän. Vuonna 2018 julkaistu Pew Research Center -tutkimuslaitoksen tutkimus paljasti, että jopa kaksi kolmasosaa Saharan eteläpuolisen Afrikan yli miljardista asukkaasta haluaa muuttaa Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin seuraavien viiden vuoden sisällä.

Maahanmuuttopaine Eurooppaan tulee siis jatkossakin olemaan valtava. EU on tähän asti keskittynyt lähinnä helpottamaan laillista maahantuloa ja keksimään uusia tapoja jakaa laittomien tulijoiden Välimeren maille aiheuttamaa taakkaa.

Perussuomalaiset puolestaan ovat kerta toisensa jälkeen pyrkineet korostamaan, että Eurooppaan pyrkii elintasoperäisiä siirtolaisia, ja ainoa keino tulijoiden pysäyttämiseen on se, että siirtolaisvirta pysäytetään Euroopan ulkopuolelle.

SUOMEN UUTISET