Kreikan rajalla vallitseva kriisi on jäänyt hetkeksi koronaviruspandemian varjoon. Frontexin johtaja kuitenkin arvioi, että laitonta maahantuloa yrittävien määrä tulee jatkossakin pysymään korkeana. Rajalla on tapahtunut uusia välikohtauksia. Kaikki tulijat eivät suinkaan ole turvapaikan tarpeessa olevia pakolaisia.

EU:n rajavirasto Frontexin nykyinen johtaja Fabrice Leggeri uskoo, että monet siirtolaiset tulevat jatkossakin yrittämään laittomasti Kreikan ja Turkin välisen rajan yli EU-alueelle. Aiheesta on uutisoinut muun muassa uutisportaali RND.de.

– Siirtolaispaine tulee pysymään suurena, totesi EU:n rajavirasto Frontexin johtaja saksalaislehdille.

Algerialaisia, marokkolaisia, pakistanilaisia…

Leggeri huomautti, että Turkissa on yli neljä miljoonaa syyrialaista pakolaista, ja Idlibin alueelta Syyrian pohjoisosasta tulee todennäköisesti lisää. Mutta syyrialaisten lisäksi Turkin puolella rajaa on myös algerialaisia, marokkolaisia, bangladeshilaisia, pakistanilaisia ja afganistanilaisia, jotka kaikki haluavat rajan yli EU-alueelle.

Perussuomalaiset muistuttivat tästä samasta asiasta äskettäisessä välikysymyksessään: Kreikan rajalla EU:n alueelle pyrkivistä vain pieni osa on Syyriasta tulevia. Siirtolaisvyöryssä on kyse Turkin EU:ta vastaan kohdistamasta hybridivaikuttamisesta.

Kaikki eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa

Frontexin johtaja Leggeri painottaa, että kaikki tulijat eivät suinkaan ole hädänalaisia pakolaisia. Mukana on myös elintasosiirtolaisia, jotka etsivät parempaa elämää. Lisäksi rajalla on mellakoitsijoita, jotka heittelevät polttopulloja, kiviä ja kyynelkaasua Kreikan poliiseja ja rajavartijoita kohti.

Leggeri sanoi luottavansa siihen, että Kreikan raja pitää. Tällä hetkellä muiden EU-maiden halu tukea Kreikkaa tuntuu vahvalta. EU on omalta osaltaan pyrkinyt helpottamaan Kreikan tilannetta tarjoamalla 2000 euron kotiinpaluurahaa Kreikan pakolaisleireillä oleville, jos he suostuvat vapaaehtoisesti palaamaan kotimaahansa.

– Läksyt vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisistä on opittu, Frontexin johtaja sanoo.

– Tärkein opetus tuolta ajalta on se, että jos Kreikan raja ei pidä, EU-alueelle pääsevät suuret siirtolaisvirrat ulottuvat kaikkiin jäsenmaihin.

Suomessa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo keskustelivat tästä aiheesta reilu viikko sitten politiikan toimittajien yhdistyksen debatissa. Orpo ja Halla-aho katsoivat kumpikin, että EU olisi vakavissa vaikeuksissa, jos Kreikan rajan yli jostain syystä pääsisi valtava määrä ihmisiä. Orpon mukaan hallitsematon tilanne toteutuessaan koettelisi rajusti Euroopan unionia.

Rajalla kyynelkaasua ja kyynelkaasutuulettimia

Torstai-iltana Kreikan ja Turkin välisellä rajalla tapahtui uusi välikohtaus, kun noin 300 nuorta miestä yritti repiä alas Kreikan raja-aidan. Kyynelkaasua käytettiin molemmin puolin.

Lehtitietojen mukaan turkkilaiset poliisit heittivät kyynelkaasupanoksia Kreikan puolelle rajaa auttaakseen laittomasti rajan yli pyrkiviä mellakoitsijoita. Kreikan viranomaiset puolestaan ovat ottaneet käyttöön jättiläismäiset, kuorma-auton lavalle asennetut tuulettimet, joilla kyynelkaasupilviä yritetään puhaltaa takaisin Turkin puolelle.

Turkin ja EU:n välillä on käyty neuvotteluja, joiden aiheena on muun muassa EU:n Turkille siirtolaiskriisin hoitamista varten maksamien avustusten määrä. Neuvottelut eivät kuitenkaan ole toistaiseksi johtaneet mihinkään tulokseen.

SUOMEN UUTISET