

LEHTIKUVA
Itävallan tiukka linja: Ei pakolaisia Kreikasta – EU:n taakanjakojärjestelmä on epäonnistunut
Itävallan hallitus kieltäytyy määrätietoisesti ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta. Maan eurooppaministeri pitää EU:n taakanjakojärjestelmää epäonnistuneena.
Noin 150 kansalaisjärjestöä vaati äskettäin EU-päättäjille kohdistetussa yhteisessä vetoomuksessaan, että Kreikan leireillä olevat turvapaikanhakijat on siirrettävä muihin EU-maihin turvaan koronavirukselta. Myös Euroopan parlamentin LIBE-valiokunta on kehottanut jäsenmaita osoittamaan solidaarisuutta Kreikalle ottamalla vastaan sieltä siirrettäviä turvapaikanhakijoita. Painostus EU-maita kohtaan on siis kovaa.
Itävallan hallitus pysyy kuitenkin tiukasti linjallaan: maa ei aio ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta. Tämän kannan ovat vahvistaneet sekä ulkoministeri Alexander Schallenbergin tiedottaja että liittokansleri Sebastian Kurz, kertoo Kronen Zeitung -lehti.
Ei pakollista taakanjakoa EU:hun
Eurooppaministeri Karoline Edtstadler ei halua EU:n enää ryhtyvän uuteen yritykseen pakollisen taakanjakojärjestelmän luomiseksi.
– On selvää, että pakotettu turvapaikanhakijoiden jakaminen EU:ssa on epäonnistunut, eurooppaministeri Edtstadler toteaa.
Edtstadler viittaa Euroopan unionin tuomioistuimen äskettäin antamaan päätökseen, jonka mukaan Puola, Unkari ja Tšekki rikkoivat EU:n lainsäädäntöä, kun ne vuonna 2015 kieltäytyivät ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta ja Italiasta niin kutsutun ”taakanjaon” puitteissa.
Itävallan eurooppaministeri ehdottaa, että EU:n yhteisen turvapaikkajärjestelmän tulisi tarjota jäsenmaille mahdollisuus osoittaa solidaarisuuttaan esimerkiksi antamalla taloudellista tukea tai lähettämällä Frontexin puitteissa rajavartijoita muihin jäsenmaihin, mutta EU:n ei enää kannata yrittää pakottaa jäsenmaita ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita vastoin maiden tahtoa.
Suomi ottaa vapaaehtoisesti 175 Kreikasta siirrettävää
Suomen hallitus on jo aiemmin sitoutunut ottamaan vastaan 175 turvapaikanhakijaa Kreikasta. Suomeen siirrettäville turvapaikanhakijoille tehtäisiin Kreikassa paikallisten viranomaisten toimesta koronatestit, ja siirto-operaatio toteutettaisiin rajojen avauduttua.
Perussuomalaisten mielestä hallituksen tulisi keskittyä omien kansalaistemme hyvinvoinnin ja toimeentulon varmistamiseen koronakriisin keskellä. Kansanedustaja Sanna Antikainen on jättänyt sisäministeri Maria Ohisalon vastattavaksi asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Karoline Edtstadler Alexander Schallenberg koronavirus Maria Ohisalo Sebastian Kurz Itävalta Taakanjako Sanna Antikainen Turvapaikanhakijat Kreikka EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Päättäjien pitäisi viestittää, että nyt huolehditaan ensi sijassa omien kansalaisten asioista – ”Vapaamatkustajia ei pidä hyväksyä”

Frontexin johtaja: Kreikan rajalla yhä kova paine – kaikki tulijat eivät ole pakolaisia

Ohisaloa hiillostettiin Kreikka-lausunnosta – pyöritteli päätään ja viittasi kansainvälisiin sopimuksiin, mutta ei vastannut kysymykseen

Suomen sisäministerillä ja Euroopan komission puheenjohtajalla eri näkemykset unionin ulkorajapolitiikasta

Antikainen: Ajaako sisäministeri Ohisalo toiminnassaan hallituksen linjaa vai omaa linjaansa?

Orbán: Poikkeusvaltuuksista voidaan luopua ehkä jo kuun lopussa – ”Silloin voitte pyytää anteeksi vääriä syytöksiä”

Orbánin hallitus luopuu poikkeustilavaltuuksista – aiemmin kuin Suomi
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.