Itävallan hallitus kieltäytyy määrätietoisesti ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta. Maan eurooppaministeri pitää EU:n taakanjakojärjestelmää epäonnistuneena.

Noin 150 kansalaisjärjestöä vaati äskettäin EU-päättäjille kohdistetussa yhteisessä vetoomuksessaan, että Kreikan leireillä olevat turvapaikanhakijat on siirrettävä muihin EU-maihin turvaan koronavirukselta. Myös Euroopan parlamentin LIBE-valiokunta on kehottanut jäsenmaita osoittamaan solidaarisuutta Kreikalle ottamalla vastaan sieltä siirrettäviä turvapaikanhakijoita. Painostus EU-maita kohtaan on siis kovaa.

Itävallan hallitus pysyy kuitenkin tiukasti linjallaan: maa ei aio ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta. Tämän kannan ovat vahvistaneet sekä ulkoministeri Alexander Schallenbergin tiedottaja että liittokansleri Sebastian Kurz, kertoo Kronen Zeitung -lehti.

Ei pakollista taakanjakoa EU:hun

Eurooppaministeri Karoline Edtstadler ei halua EU:n enää ryhtyvän uuteen yritykseen pakollisen taakanjakojärjestelmän luomiseksi.

– On selvää, että pakotettu turvapaikanhakijoiden jakaminen EU:ssa on epäonnistunut, eurooppaministeri Edtstadler toteaa.

Edtstadler viittaa Euroopan unionin tuomioistuimen äskettäin antamaan päätökseen, jonka mukaan Puola, Unkari ja Tšekki rikkoivat EU:n lainsäädäntöä, kun ne vuonna 2015 kieltäytyivät ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita Kreikasta ja Italiasta niin kutsutun ”taakanjaon” puitteissa.

Itävallan eurooppaministeri ehdottaa, että EU:n yhteisen turvapaikkajärjestelmän tulisi tarjota jäsenmaille mahdollisuus osoittaa solidaarisuuttaan esimerkiksi antamalla taloudellista tukea tai lähettämällä Frontexin puitteissa rajavartijoita muihin jäsenmaihin, mutta EU:n ei enää kannata yrittää pakottaa jäsenmaita ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita vastoin maiden tahtoa.

Suomi ottaa vapaaehtoisesti 175 Kreikasta siirrettävää

Suomen hallitus on jo aiemmin sitoutunut ottamaan vastaan 175 turvapaikanhakijaa Kreikasta. Suomeen siirrettäville turvapaikanhakijoille tehtäisiin Kreikassa paikallisten viranomaisten toimesta koronatestit, ja siirto-operaatio toteutettaisiin rajojen avauduttua.

Perussuomalaisten mielestä hallituksen tulisi keskittyä omien kansalaistemme hyvinvoinnin ja toimeentulon varmistamiseen koronakriisin keskellä. Kansanedustaja Sanna Antikainen on jättänyt sisäministeri Maria Ohisalon vastattavaksi asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen.

SUOMEN UUTISET