Unkarin pääministeri arvelee, että hänen hallituksensa voi luopua koronaviruspandemian takia saamistaan poikkeustilavaltuuksista jo toukokuun lopussa. Hän sanoo odottavansa sen jälkeen anteeksipyyntöä niiltä, jotka ovat esittäneet vääriä syytöksiä Unkaria kohtaan diktatuurin käyttöönotosta.

Perjantaina Serbian vierailullaan lehdistölle puhunut Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvioi hallituksensa voivan luopua poikkeustilavaltuuksista jo toukokuun lopussa, tiedottaa Unkarin hallitus nettisivuillaan.

Kun poikkeustilavaltuudet myönnettiin, monet poliitikot ja toimittajat syyttivät Orbánia pysyvästä vallan anastamisesta ja sanoivat Unkarin vajonneen diktatuuriin. Unkarin Suomen suurlähettiläs kommentoi poikkeustilaan liittyneitä väärinkäsityksiä tässä Suomen Uutisten jutussa. Suurlähettiläs korosti, että poikkeustila päättyy, kun terveysvaaratilanne on ohi.

”Olemme puolustaneet maatamme”

Orbán muistutti lehdistötilaisuudessa, että Unkarin parlamentin hallitukselle antamien laajojen valtuuksien tarkoitus oli mahdollistaa nopea reagointi koronakriisiin. Pääministeri Orbánin mukaan enää on jäljellä vain muutamia toimenpiteitä, jotka pitää suorittaa poikkeustilavaltuuksien puitteissa. Sen jälkeen hallitus luopuu poikkeusvaltuuksistaan.

– Tulemme antamaan kaikille mahdollisuuden pyytää anteeksi Unkaria kohtaan esittämiään vääriä syytöksiä, Orbán sanoi.

– Me olemme puolustaneet maatamme menestyksellä. Meidän suorituksemme on vertailukelpoinen minkä tahansa muun maan kanssa. Me teimme tämän demokratian puitteissa, ja hallituksen luovuttua poikkeusvaltuuksista jatkamme normaalia eduskuntatyötä, Orbán sanoi.

EU:n suhteen Orbán sanoi toivovansa, että talouden uudelleenkäynnistämiseksi käytävä ”toinen taistelu” onnistuu EU:lta paremmin kuin koronapandemian taltuttaminen.

Euroopan parlamentissa käytiin viime viikolla tiukkoja keskusteluja muun muassa Unkarin tilanteesta ja Orbánin hallituksen poikkeusvaltuuksista.

SUOMEN UUTISET