Unkarin hallitus on esittänyt eduskunnalle koronaviruksen takia käyttöön otetun poikkeustilan lopettamista. Jos eduskunta hyväksyy esityksen, Orbánin hallituksen saamat laajat poikkeustilavaltuudet päättyisivät kesäkuun puolivälin paikkeilla. Unkari on selviytynyt koronaviruksen torjunnassa verrattain hyvin.

Hallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan antaa eduskunnalle lakiesityksen koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan lopettamiseksi, kertoo Unkarin hallitus tiedotteessaan. Eduskunta äänestää lakiesityksestä parin viikon sisällä, jolloin Viktor Orbánin hallituksen saamat poikkeustilavaltuudet päättyisivät kesäkuun puolivälissä.

Ei vajonnutkaan diktatuuriin

Pari kuukautta sitten käyttöön otettuja poikkeustilavaltuuksia arvosteltiin laajasti. Monet toimittajat ja poliitikot olivat sitä mieltä, että Unkarista on tullut diktatuuri ja että Viktor Orbán ei tule luopumaan ”diktaattorinvaltuuksistaan” ikinä. Suomen Uutiset haastatteli huhtikuun alussa Unkarin suurlähettilästä poikkeusvaltuuksiin liittyvistä väärinkäsityksistä. Vielä kaksi viikkoa sitten Euroopan parlamentissa pidettiin keskustelu, jossa mepit esittivät huolensa Unkarin demokratiatilanteesta ja poikkeuslaista.

Oikeusministeri Judit Varga kirjoittaa Facebookissa, että Unkari on pärjännyt hyvin koronaviruksen torjunnassa muihin maihin verrattuna. Varga viittaa myös hallitusta kohtaan esitettyihin diktatuurisyytöksiin.

– Täydellisessä maailmassa voisimme odottaa anteeksipyyntöä niiltä, jotka ovat lietsoneet hysteriaa koronaviruslakia kohtaan, mutta kuten tiedämme Elton Johnin laulusta: ”Sorry seems to be the hardest word”, oikeusministeri Varga kuittailee.

Suurin osa rajoituksista lopetettu myös Budapestissa

Suurin osa koronavirukseen liittyvistä rajoituksista on lopetettu myös Budapestissa. Unkarin koronatartunnat ovat keskittyneet erityisesti pääkaupunkiseudulle. Maaseudulla koronarajoituksia purettiin jo pari viikkoa sitten.

Budapestin puistot ja leikkikentät avattiin maanantaina, samoin ravintoloiden terassit. Kaikki kaupat saavat olla auki normaalisti, mutta ruokakaupoissa ja apteekeissa aamupäivät on varattu riskiryhmien ostoskäynneille. Kasvosuojainten käyttö on pakollista kaupoissa ja julkisessa liikenteessä.

499 koronaan kuollutta

Unkarin lääkintöhallituksen ylijohtaja Cecília Müller kertoo, että koronaviruksen takia on tällä hetkellä sairaalahoidossa 430 henkilöä, joista 30 tarvitsee hengityskonetta. Kymmenen miljoonan asukkaan Unkarissa on todettu kaikkiaan 3756 koronatartuntaa. Koronaviruksen takia on menehtynyt 499 unkarilaista.

THL:n mukaan ilmoitettuja koronatapauksia on Suomessa ollut yhteensä 6628. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 312.

Myös Suomessa pohditaan hallituksen saamien poikkeuksellisten valtuuksien päättymistä. Helsingin Sanomien haastattelema pääministeri Sanna Marin toivoo, että valmiuslain voimassaoloa ei tarvitsisi pidentää enää kesäkuun lopun jälkeen. Valmiuslain käytöstä luovutaan Marinin mukaan heti, kun se on mahdollista.

SUOMEN UUTISET