Pelko leviää suomalaisten joukossa Gran Canarialla. Hotellit sulkevat ovensa ja ihmisiltä katoaa katto pään päältä. Tiedossa on totinen paikka.

Martti Laajus on viettänyt jo useampia talvia Kanarialla Gran Canarialla. Viimeajat hän on uintiharrastuksen sijasta yrittänyt järjestää kotimatkaa Espanjan räjähdysmäisesti kasvavan korona-aallon tieltä. Uima-altaat on suljettu ja asunto on menossa alta, joten pois on päästävä.

Laajuksella on itse asiassa ollut jo kolme lentolippua, mutta jokainen lento on vuorollaan peruutettu:

– Yleensä peruutuksesta tulee tekstiviesti tai sähköposti, nyt ei ole tullut mitään.

Laajus sanoo löytäneensä tiedot olemattomista lennoista aktiivisesti nettiä seuraamalla.

– Ikäihmiset eivät välttämättä ole niin sinuja netin kanssa ja ovat siten voineet lähteä turhaan kentälle.

Hotellit kiinni – turistit kadulle

Laajus ei ole ainoa, jolta katto on menossa pään päältä, sillä Espanja sulkee kaikki hotellit ja sitä myöten turistit uhkaavat joutua kadulle. Kaikki matkailijat eivät ole tehneet ulkoministeriöön matkustusilmoitusta ja siksi kukaan ei tiedä tarkalleen Gran Canarialla tai Teneriffalla olevien suomalaisten määrää. Arviot liikkuvat sadoista tuhansiin. Nyt pitäisi käyttää suhteellisuudentajua.

– Finnair sai juuri 600 miljoonan euron valtiontakauksen, eikö se olisi jo peruste sille, että autetaan suomalaisia hädässä ja kotiutetaan heidät mahdollisimman nopeasti?

Finnair on tehnyt viikonlopun aikana 11 kaupallista lentoa Malagaan, mutta saarilla olevia suomalaisia se ei auta. Martti Laajus on ollut aktiivinen ja ottanut yhteyttä lentoyhtiöiden lisäksi Suomen ulkoministeriöön. Virkamiesten asenne ihmetyttää:

”Jokainen on oman onnensa seppä”

– Pari kolme kertaa olen ollut sinne yhteydessä mutta sieltä on vastattu, että ”jokainen suomalainen on oman onnensa seppä”.

Toimen miehenä Martti on ollut yhteydessä myös Suomen Madridin suurlähetystöön. Sieltä vastattiin sähköpostilla selkeästi:

– Lähetystössä ollaan tietoisia Kanariansaarten tilanteesta mutta evakuointilentoja ei ole suunnitteilla. Vastauksena kysymykseen sanottiin, että jos haluaa, niin toki kannattaa olla poliitikkoihin yhteydessä, Laajus kuittaa.

Asiat tärkeysjärjestykseen

Mutta miten sitten käy Martin, jääkö hän asunnottomana kyyristelemään Las Palmasin kaduille?

– Minulla kävi uskomaton munkki, sain sunnuntaiaamuna varmistettua itselleni paikan ylimääräiselle lennolle ensin tiistaina Las Palmasista Helsinkiin. Olen iloinen ja helpottunut mutta samalla tunnen huolta heistä, jotka vielä tahtomattaan jäävät saarille.

Laajus sanoo miettineensä oman kamppailunsa aikana asioiden tärkeysjärjestystä:

– Kun olin yhteydessä maamme eri viranomaisiin, vastaanotto oli tylyä, lähes välinpitämätöntä. Eikö olisi järkeenkäypää, että meillä jokaisessa asiassa olisivat suomalaiset etusijalla? Sen jälkeen voidaan sitten auttaa muita – mahdollisuuksien mukaan.

Jälkikirjoitus

Sunnuntai-iltana, juuri ennen jutun julkaisua Martti Laajus viestitti, että tiistaille oli tiettävästi lisätty toinenkin Finnairin lento Kanarialta Suomeen:

– Jää vain arvailujen varaan, olisiko kansalaisaktiivisuudella ollut tähän vaikutusta.

SUOMEN UUTISET