Kehno taloustilanne kiristää turkkilaisten ja maassa oleskelevien pakolaisten välejä. Vaalit ovat tulossa vuonna 2023 ja parantaakseen asemiaan Turkin valtapuolue haluaa palauttaa miljoona Syyrian pakolaista takaisin kotimaahansa. Oppositio on samalla asialla.

Turkissa on tällä hetkellä viisi miljoonaa pakolaista, joista suurin osa on maansa vuonna 2011 alkanutta sisällissotaa paenneita syyrialaisia. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan 3,7 miljoonasta Syyrian pakolaisesta on jo 500 000 palannut takaisin kotimaahansa vuoden 2016 jälkeen.

Itse asiassa palaajista monet on ohjattu niin sanotuille suoja-alueille Turkin vastaisen rajan tuntumaan. Turkki aikoo nyt kiihdyttää palaajien virtaa rakentamalla taloja heille, jotka suostuvat vapaaehtoisesti poistumaan maasta. Turkki aikoo avustaa myös koulujen, sairaaloiden ja koko alueellisen infrastruktuurin rakentamisessa paluumuuttajien tarpeisiin.

– Valmistaudumme miljoonan syyrialaisen siskomme ja veljemme palaamiseen takaisin omaan kotimaahansa, kuten presidentti asian ilmaisee.

Oppositiokin haluaa syyrialaiset takaisin kotimaahansa

Presidentti Erdoganin haluun päästä eroon pakolaisista sisältyy muutakin kuin lähimmäisen rakkautta. Maassa pidetään ensi vuonna parlamenttivaalit ja valitaan myös presidentti. Talousvaikeuksien myötä Erdoganin kansansuosio on laskussa ja se tietää vaikeuksia myös maan valtapuolue AKP:lle.

Pakolaiset ovat joutuneet Turkin talousvaikeuksien syntipukiksi, ja heitä sekä heidän yrityksiään vastaan on hyökätty erityisesti pääkaupunki Ankarassa. Myös monet oppositiopuolueet ratsastavat yleisellä syyrialaisvastaisuudella.

Suurimman oppositiopuolue CHP:n johto onkin suoraan ilmoittanut, että se lupaa vaalit voittaessaan hankkiutua eroon kaikista Syyrian pakolaisista ja lähettää nämä takaisin kotimaahansa.

SUOMEN UUTISET