Perussuomalaisten tavoite on lopettaa humanitaarinen maahanmuutto ja pysäyttää turvapaikanhakijoiden määrä nollaan. Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra toteaa, että tavoite ei ole erityisen radikaali eikä edes yksin perussuomalaisten keksintöä. – Tanskassa sosialidemokraattivetoinen hallitus on linjannut samoin. Monessa muussakin maassa näihin asioihin aletaan jo suhtautua realistisemmin, Purra sanoi eilen Alfa-TV:n Sanna Ukkola Live -ohjelmassa.


Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra ei halua etukäteen sulkea pois mitään puolueita mahdollisesta hallitusyhteistyöstä, mutta hän edellyttää hallitukseen mukaan vain sellaisia puolueita, joiden kanssa on mahdollista edistää perussuomalaisille tärkeitä tavoitteita.

– Hallituksesta on tultava tuloksia, eli sellaisia lainsäädäntömuutoksia, joita me ajamme, Purra sanoo.

Hän kuitenkin arvioi, että perussuomalaiset ei kykenisi saamaan aikaan hyviä tuloksia vasemmistohallituksessa – ainakaan nykyisten vasemmistopuolueiden kanssa.

– Näen vaikeaksi, että nykyisen SDP:n kanssa voisimme edistää meidän tavoitteitamme. Jos ajatellaan sitä, että perussuomalaiset haluaa edistää maahanmuuton kiristyksiä, järkevöittää julkisia menoja ja suhtautua EU:n uusiin yhteisvastuisiin kriittisesti, niin miten me saisimme näitä ajettua yhdessä SDP:n kanssa? En vain näe sitä kovin todennäköisenä, Purra sanoo.

Maailman konflikteja ei voi ratkaista maahanmuutolla

Purralta yllättäen kysyttiin, miltä kuulostaisi hallitusyhteistyö vihreiden kanssa.

– Mikäli vihreät keskittyisi vaikka Suomen luonnon suojeluun ja jättäisi identiteettipolitiikan, maahanmuuttohullutuksen ja muut vastaavat asiat vähemmälle, niin miksipä ei, Purra vastasi.

Äskettäin Purra otti blogissaan kantaa Afganistanin tilanteeseen. Hänen mielestään Suomen tulisi tarjota apua Afganistanin lähialueilla, koska Suomi ja Eurooppa eivät kestä uutta turvapaikanhakijoiden virtaa.

Perussuomalaisten tavoitteena on pysäyttää turvapaikanhakijoiden määrä nollaan. Purra toteaa, että konfliktit eivät maailmasta lopu ja että toisaalta myös globaalit elintasoerot ovat syynä turvapaikanhakijoiden virtaan.

– Kumpaakaan ongelmaa me emme kykene ratkaisemaan humanitaarisella maahanmuutolla. Päinvastoin, syntyy vain ongelmia sekä kohdemaahan eli Suomeen että myös lähtömaihin, jos kaikki kykenevimmät ihmiset lähtevät pois. Yhteiskunnan vakauttaminen ja kehittäminen myöhemmin on sitten huomattavasti vaikeampaa.

– Myös Afganistanin tilanteessa näen, että on järkevämpää pyrkiä tarjoamaan kriisiapua ja humanitaarista apua lähialueilla ja keskittää kansainvälisen yhteisön voimavaroja sinne, ettei suuria pakolaisvirtoja lähde kohti Eurooppaa, Purra sanoo.

Tanskan demarit perussuomalaisten linjoilla

Purra sanoo, että Suomessa ei edes olisi maahanmuutto-ongelmaa, jos vain kansainvälisiä sopimuksia noudatettaisiin.

– Esimerkiksi turvapaikanhakijoilla ei ole vapaata liikkuvuutta EU-alueella. Näin kuitenkin esimerkiksi vuonna 2015 tapahtui. Tuolloin henkilöt kulkivat läpi Euroopan hakeakseen turvapaikkaa heille mieluisimmista maista.

Purra tuo esille, että tavoite turvapaikanhakijoiden määrän painamisesta nollaan ei ole radikaali ajatus eikä edes yksin perussuomalaisten keksintöä.

– Meidän lähellämme Tanskassa sosialidemokraattivetoinen hallitus on linjannut samoin. Monessa muussakin maassa näihin asioihin aletaan jo suhtautua realistisemmin. Suomi sen sijaan vetää yhä toiseen suuntaan. Meille on jopa tulossa perheenyhdistämisen helpottamisia, kun kaikkia vetovoimatekijöitä pitäisi päin vastoin vähentää.

Ei tarvetta suuriin linjamuutoksiin

Perussuomalaiset uusi puoluejohtonsa viime viikonloppuna Seinäjoen puoluekokouksessa, jossa Purra valittiin johtamaan puoluetta. Purra on työskennellyt aiemmin perussuomalaisten poliittisena suunnittelijana ja ollut siten edellisvuosina itse muotoilemassa puolueen poliittista linjaa.

– Itselläni ei siksikään ole tarvetta selviin linjamuutoksiin. Toisaalta olen käynnistämässä muutamaa uutta ohjelmatyötä sekä tietenkin haluan kuulla, mitä muulla puolueen puheenjohtajistolla on sanottavana.

Purra toimi aiemmin puolueen 1. varapuheenjohtajana ja hän aikoo pitää jatkossakin yhteyttä puolueen kenttäväen kanssa.

– Tunnen hyvin puolueemme kenttäaktiivien enemmistön. Tietenkin jatkan läheistä yhteistyötä heidän kanssaan. Uskoisin myös, että koko puheenjohtajisto lähtee pian kiertämään Suomea.

SUOMEN UUTISET