Vihreät on lähtenyt ulkoministeri Pekka Haaviston johdolla aivan omille teilleen suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa. Puolueen pyrkimyksenä on hivuttamalla alleviivata suomalaisten veronmaksajien jatkuvaa auttamisvelvollisuutta. Samalla vihreät pyrkivät monin tavoin helpottamaan maahanmuuttoa. – Onko tämä hallituksen kanta? perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kysyy.

Suomen päättynyt Afganistanin evakuointioperaatio, jossa piti tuoda alun perin 170 henkilöä, ei riittänyt hallitukselle.

– Henkilöitä tuotiin median tietojen mukaan 414. Sittemmin vaatimukset tuoda enemmän ja nostaa pakolaiskiintiötä ovat lisääntyneet. Kuten jo elokuussa arvelin, evakuointipäätöksestä muodostui hallitukselle avoin sekki eikä henkilömäärää ollut tarkoituskaan jättää siihen, mitä alun perin eduskunnalle kerrottiin, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

Viikonloppuna vihreä ulkoministeri Pekka Haavisto antoi Helsingin Sanomille haastattelun, jossa hän kertoi Suomen vastaanottaneen 8 000 avunpyyntöä Afganistanista. Purra on todennut, että Haaviston lausunnot lähinnä jättävät olon hämmentyneeksi.

Tunteisiin vetoavaa vaikuttamista

Helsingin Sanomien jutussa ministeri Haavisto pyrkii tunteisiin vetoavilla lauseilla vaikuttamaan suomalaisten ajatteluun muun muassa kertomalla Suomen ”velvollisuuksista” sekä saamistaan ”avunpyynnöistä”.

– Ministerin mukaan Suomen pitää nyt pohtia, kuinka laajat velvollisuudet Suomella on afganistanilaisten auttamiseksi. Tietenkin luulisi, että tämä määritettiin jo evakuointipäätöksen yhteydessä. Avoin sekki kuitenkin joustaa, moneenkin suuntaan.

– Samassa yhteydessä Haavisto kertoi, että hallitus pyrkii löytämään kaikki mahdolliset keinot perheenyhdistämisten helpottamiseksi. Näin myös tapahtuu. Vihreän sisäministerin johdolla perheenyhdistämistä ollaan merkittävästi helpottamassa, siis kaikkien osalta, ei vain afganistanilaisten. Samalla muualle turvapaikkapolitiikkaan halutaan helpotuksia, Purra sanoo.

Haaviston mukaan Suomi lähettää Pakistaniin konsuleita ja Maahanmuuttoviraston virkailijoita, jotka viettävät maassa viikkoja ja käsittelevät Afganistanista tulevien perheenyhdistämishakemuksia.

– Samalla toisella kädellä vaaditaan Migriin lisää virkailijoita, jotta ruuhkaksi väitetty huippuosaajien jono saataisiin käsiteltyä.

Mistä johtuu demarien ja keskustan hiljaisuus?

Vihreät ovatkin hallituksessa jo lähteneet maahanmuuttohankkeidensa kanssa omille teilleen.

– Vihreillä on aivan oma menonsa suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa ja sen viimeisenkin tolkun purkamisessa. Yhtä ainutta näihin vihreiden pyrkimyksiin liittyvää puheenvuoroa en ole kuullut sosiaalidemokraateilta tai keskustalta. Onko tämä hallituksen kanta? Purra kysyy.

Perussuomalaiset uusi puoluejohtonsa elokuussa Seinäjoen puoluekokouksessa. Purra kertoo, että reilun kuukauden istunut johto on jo aloittanut Suomen kiertämisen.

– Olemme vaaleihin saakka tavattavissa jokaisena viikonloppuna eri puolilla Suomea. Kuulemme siellä suomalaisten avunpyyntöjä, suomalaisten huolta rahattomuudesta ja elämisen kustannusten kasvusta, terveydenhuollon ja vanhustenhoidon ongelmista, joita uusi hallinnontaso ei tule korjaamaan, siitä, kun ei pääse hoitoon, siitä, kun saa taistella omien oikeuksiensa eteen, siitä, kun tuntuu, että on toisen luokan kansalainen, tässä maassa, jossa liian monen päättäjän tärkeysjärjestys on todella pahasti pielessä.

SUOMEN UUTISET