Lainsäädännön arviointineuvosto on tänään arvostellut hallituksen lakiluonnosta koskien laajamittaiseen maahanmuuttoon varautumista. Neuvosto katsoo, että lain valmistelussa tulisi hyödyntää tietoja vuoden 2015 pakolaiskriisin vaikutuksista. Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen näkevät lainvalmistelussa puutteita.

– Viime kyselytunnilla sisäministeri Maria Ohisalo vakuutti, että olemme varautuneet massamaahanmuuttoon paremmin kuin vuonna 2015. Lainvalmistelun tasosta tämä ei kuitenkaan käy ilmi. Laajamittaiseen maahantuloon tulisi varautua pikemminkin hätätilapykälillä ja pysäyttää virta jo rajalle, sanoo Mari Rantanen.

Kynnystä madalletaan jatkuvasti

Lainsäädännön arviointineuvoston mukaan uudistuksen hyödyt ja kustannukset tulisi punnita, kun laajamittaiseen maahanmuuttoon varautumisen tehtävien siirtämistä esitetään ELY-keskuksilta Maahanmuuttovirastolle.

Lisäksi neuvoston mukaan uudistuksen vaikutuksista rikoksentorjuntaan ja turvallisuuteen tulisi tehdä arvio.

– Hallitus ja erityisesti sen vihreät ministerit ovat jatkuvasti madaltamassa Suomeen suuntautuvan sosiaaliseen maahanmuuttoon kynnystä. On rehellistä kansalaisia kohtaan kertoa, mitä se maksaa rahassa ja mitä se tarkoittaa sisäiselle turvallisuudelle kasvavana rikollisuutena, Jari Ronkainen perustelee.

Avustajakaartin paisuttaminen ei auttanut

Hallituksen lainvalmistelun laatu on keskusteluttanut aiemmin mm. koronapandemiaa koskevissa lakiesityksissä, joita on jouduttu jopa vetämään takaisin.

– Hallituksen avustajakaartin valtavaa paisuttamista perusteltiin alun perin lainsäädäntötyön parantamisella. Vaikutus näyttää olevan kuitenkin päinvastainen, ja laajamittaisen maahanmuuton lakiesitys jatkaa hallituksen kehnosti valmistelemien lakihankkeiden sarjaa, kansanedustajakaksikko toteaa.

Suomen Uutiset