Sanna Marinin hallitus on luonnostellut laajamittaista maahanmuuttoa koskevan lakiesityksen, jolle sataa kritiikkiä: siitä puuttuu kokonaan arvio uudistuksen vaikutuksesta rikoksentorjuntaan ja turvallisuuteen. Kansanedustaja Ari Koposen mielestä hallituksen salailu osoittaa jälleen, minkälainen tabu maahanmuutto on.

– Maahanmuutto aiheuttaa todistetusti turvallisuusuhkia, mutta niistä puhuminen tuntuu olevan hallituksen mielestä kiellettyä, ja se sivuutetaankin täysin. On selvää, että myös vaikeista asioista on pystyttävä puhumaan, kehottaa Ari Koponen.

Kustannukset miljardeja vuodessa

Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut esityksestä lausunnon, jossa se muistuttaa vuonna 2015 Suomeen kohdistuneen maahanmuuton kustannuksista, sillä uudistuksen hintalappukin on täysin sivuutettu hallituksen esityksessä.

– Maahanmuutto maksaa Suomelle miljardeja euroja vuodessa, mutta esityksessä ei ole edes arviota taloudellisista vaikutuksista kunnille tai ely-keskuksille, vaikka niiden tehtävät muuttuisivat uudistuksen seurauksena. Tärkeät vaikutusarvioinnit jätetään tekemättä eikä asiantuntijoita kuunnella, vaikka hallitusohjelmassa niin luvataan. Tämän seurauksena hallitus tekee Suomen kannalta tuhoisia päätöksiä niin taloudellisesti kuin sisäisen turvallisuudenkin osalta, päättää Koponen.

Suomen Uutiset