Kansanedustaja Arja Juvonen vaatii hallitukselta selvitystä siitä, kuinka paljon Suomessa oleskelee laittomasti kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita ja paljonko heidän palvelunsa ovat tähän mennessä tulleet Suomelle maksamaan. Juvosen mielestä on käsittämätöntä, että Kela korvaa laittomasti maassa oleskelevien palvelut, sillä se luo kannusteen olla poistumatta maasta.

Vuoden 2022 talousarvioesityksen mukaan vuonna 2015 Suomesta haki kansainvälistä suojelua noin 32 500 henkilöä. Vuonna 2016 hakemuksia oli 5 600, ja vuonna 2020 hakemusten määrä oli 4 721. Kansainvälistä suojelua hakeneista henkilöistä kielteisen päätöksen on vuodesta 2015 saanut noin 40 prosenttia. Kielteisen päätöksen saaneista henkilöistä osa ei poistu Suomesta, vaikka niin odotetaan tapahtuvan.

– Sosiaalihuoltolain perusteella näille henkilöille voidaan antaa kunnissa kiireellistä sosiaalipalvelua. Tämä sisältää tilapäisen majoituksen, ruoan ja lääkkeet. Kustannukset korvaa Kela. Tämä on käsittämätöntä, sillä se luo kannusteen olla poistumatta maasta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

Laittomasti maassa oleskelevien määrää vaikea arvioida

Laittomasti maassa oleskelevien henkilöiden lopullista määrää Suomessa on vaikea arvioida. Yhteiskunnallisesti on kuitenkin tärkeää, että luvut ovat tiedossa. Juvonen jätti ministerille asiasta kirjallisen kysymyksen.

– Kuinka paljon Suomessa on kaiken kaikkiaan kirjattu hakemuksia liittyen kansainväliseen suojeluun vuosina 2015-2021, ja kuinka paljon hakemuksiin on tullut kielteisiä päätöksiä? Kuinka paljon Suomessa on tällä hetkellä laittomasti maassa oleskelevia? Millaiset kustannukset laittomasti maassa oleskelevien palveluista on syntynyt vuosina 2015-2021? Miten hallitus edistää laittomasti maassaoleskelevien poistumista Suomesta? Juvonen kysyy.

Suomen Uutiset