Eduskunnassa käsiteltiin tänään Afganistanin tilannetta ja suomalaisten sotilaiden lähettämistä Kabulin lentokentälle. Sotilaiden tarkoitus on suojata suomalaisten ja Suomelle työskennelleiden paluu Suomeen.

– Pidän tärkeänä, että keskustelussa nostetaan rehellisesti esiin, keitä Suomi nyt aikoo Afganistanista hakea. Siksi kysyinkin ulkoministeri Pekka Haavistolta, että keitä kaikkia saapujien joukossa oikein on. Ymmärrän, että Suomi auttaa omia kansalaisiaan ja Suomelle työskennelleitä, kansanedustaja Leena Meri sanoo.

– Virallisesti puhutaan lähinnä suomalaisista ja Suomelle Afganistanissa työskennelleistä, mutta keitä kaikkia tämä sitten sisältää? Onko joukossa myös lomailijoita? Eli ihmisiä, joilla on Suomessa oleskelulupa ja jotka ovat olleet Afganistanissa lähinnä lomailemassa.

Haavisto ei vastannut kysymykseen

Ulkoministeriö antoi kaksi viikkoa sitten matkailijoille kehotuksen lähteä pois maasta.

– Suomella ei ole kaiketi ollut aiemminkaan tapana hakea lomailijoita, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin ulkomailla. Ei ainakaan sotilasoperaation avulla. Haavistolta ei selkeää vastausta kysymykseeni tullut, meri ihmettelee.

– Puhemies toi myös esille, etteivät pakolaiskiintiöt ole tässä keskustelussa oleellinen asia, vaan keskustelu haluttiin rajata sotilaiden lähettämiseen. Mielestäni on hyvä, että eduskunta keskusteli asiasta, kun kuitenkin ministerit Maria Ohisalo ja Anna-Maja Henriksson ovat itse tuoneet pakolaiskiintiöiden nostamista aktiivisesti esille asian yhteydessä.

Pakolaiskiintiötä ei pidä nostaa

Meren mielestä pakolaiskiintiötä ei pidä nostaa Afganistanin tilanteen varjolla.

– Pidän hyvinkin oleellisena, että jo varhaisessa vaiheessa käydään keskustelua pakolaiskiintiöiden suhteen, eikä vasta sitten syksymmällä. Ettei käy niin, että sitten hetken päästä onkin liian myöhäistä, kun henkilöt on jo haettu maahan.

– Pyysin, että eduskunta pidetään hyvin ajan tasalla ja näin ministeri Haavisto eduskunnalle lupasikin. Toivoin myös, että eduskunta kutsutaan tarvittaessa kiireellisestikin koolle, sillä tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti ja eskaloitua entisestään, Meri huomauttaa.

SUOMEN UUTISET