Liittokansleri Sebastian Kurz totesi sunnuntaina, että hän ei halua enää ainuttakaan pakolaista Afganistanista. Kurzin mukaan Itävalta on jo tehnyt osansa ja pakolaisia pitäisi auttaa niillä seuduilla, joista he ovat lähtöisin.

– Vastustan voimakkaasti sitä, että nyt ottaisimme vapaaehtoisesti vastaan lisää pakolaisia ja näin ei tule tapahtumaan kanslerikauteni aikana, Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz totesi Reutersin siteeraamassa tv-haastattelussa.

Kurzin mukaan Afganistanin pakolaisia pitäisi auttaa seuduilla, joista he ovat lähtöisin. Hän huomautti YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tilastoihin viitaten, että esimerkiksi Turkmenistan ja Uzbekistan eivät juurikaan ole osallistuneet pakolaisten auttamiseen.

Näin Kurz littyy Riikka Purran, Emmanuel Macronin, Angela Merkelin ja muiden Euroopan poliittisten johtajien rintamaan, jonka mukaan pakolaisia on autettava mahdollisimman lähellä heidän kotimaataan.

Itävalta on jo täynnä

– Itävalta on antanut suhteellisesti katsoen todella suuren panoksen pakolaisten auttamiseen, Kurrz sanoi viitaten juuri afgaanipakolaisten suureen määrään maassa.

Vuosien 2015 – 2016 aikana Itävalta vastaanotti 90 0000 turvapaikanhakijaa. Afgaaneja heistä on 40 000, joka on toiseksi eniten Euroopassa heti Saksan jälkeen. Saksaan saapui pakolaiskriisin myötä 148 000 afgaanipakolaista ja maiden väkiluvuissa on huikea ero.

Maahanmuuttokriittinen konservatiivi Sebastian Kurz (ÖVP) on ollut Itävallan liittokansleri vuodesta 2017.

SUOMEN UUTISET