Vapauspuolue haluaa korostaa Itävallan itsemääräämisoikeutta myös koronarajoituksissa ja turvapaikkapolitiikassa. Tavoitteena on tehdä Euroopasta linnoitus, joka suojelee sen sisällä olevia. Taustalla on äskettäin Wienissä tapahtunut henkirikos, jossa somalimies tappoi kaksi naista.

Itävallan vapauspuolueen puheenjohtaja Herbert Kickl (kuvassa) julisti puolueen syyskokouksessa, että hänen tavoitteenaan on ”Euroopan linnoitus”, kertoo itävaltalaislehti Die Presse. Vapauspuolue syytti hallitusta epäonnistumisesta sekä koronapandemian hallinnassa että maan rajojen valvonnassa.

Itsekin aiemmin sisäministerinä toiminut Herbert Kickl kritisoi voimakkaasti nykyisen sisäministeri Karl Nehammerin (ÖVP) äskettäistä ilmoitusta, että Itävalta valmistautuu ottamaan vastaan jopa 30 000 laittomasti maahan tulevaa siirtolaista tänä vuonna. Kicklin mielestä nykyinen sisäministeri toimii väärin suhtautuessaan laittomaan maahantuloon ”kohtalonomaisena asiana, jota ei voi vastustaa”.

Vapauspuolue FPÖ korostaa itävaltalaisten ja Itävallan vapautta ja itsemääräämisoikeutta sekä koronarajoitusten että maahanmuuton suhteen. Herbert Kickl ei halua jättää turvapaikkapolitiikkaa EU:n päätettäväksi, koska se tarkoittaisi ylhäältä päin saneltua taakanjakoa eri jäsenmaihin vastoin kansalaisten tahtoa.

Somalimies tappoi veitsellä kaksi naista

Esimerkkinä turvapaikkapolitiikan epäonnistumisesta puheenjohtaja Kickl otti esille Wienissä maanantaina tapahtuneen henkirikoksen, jossa somalimies tappoi veitsellä kaksi naista. Myös naiset olivat somalialaisia. Toinen heistä oli miehen ex-vaimo.

Kyseinen somalimies tuli Itävaltaan turvapaikanhakijana vuonna 2014 ja sai turvapaikan pari vuotta myöhemmin. Sen jälkeen häntä on epäilty useista seksuaali- ja väkivaltarikoksista. Useimmissa tapauksissa tutkinta kuitenkin lopetettiin eikä juttu mennyt oikeuteen asti, joten mies ei myöskään menettänyt turvapaikkastatustaan. Elokuussa tapahtuneen raiskauksen tutkinta on vielä kesken.

Itävallassa on hyvin muistissa myös kesäkuussa Wienissä sattunut järkyttävä rikos, jossa 13-vuotias tyttö huumattiin, raiskattiin ja kuristettiin kuoliaaksi. Poliisi pidätti teosta epäiltynä kaksi afganistanilaista turvapaikanhakijaa, joista toisella oli jo aiempia tuomioita Itävallassa tehdyistä rikoksista.

Liberaalit eivät innostu

Nyt vapauspuolue haluaa ”Euroopan linnoituksen” suojelemaan naisia ja lapsia vastaavanlaisilta tapauksilta. Puheenjohtaja Kickl käyttää aivan tarkoituksella erittäin provosoivaa termiä ”Festung Europa”, joka vie jokaisen saksan puhujan ajatukset välittömästi toiseen maailmansotaan ja Hitleriin.

Liberaalien mielestä Eurooppa ei nimenomaan saisi olla ”linnoitus”, joka sulkee turvaa tarvitsevat ihmiset ulkopuolelleen. Mutta Kickl haluaa kääntää asetelman päinvastaiseksi: hänen mielestään linnoitus on positiivinen asia, joka suojelee sen sisäpuolella olevia.

– Juuri sitä minä haluan: suojella Itävallan kansaa, Kickl sanoi.

”Turvaa turvapaikanhakijoilta”

Toinen vapauspuolueen johtohahmo Manfred Haimbuchner oli keskiviikkona päättyneessä syyskokouksessa samoilla linjoilla puheenjohtajan kanssa. Hän kutsui maan turvallisuudesta vastaavaa sisäministeriä ”turvattomuusministeriksi”.

– Itävallan naiset ja lapset tarvitsevat nyt turvaa turvapaikanhakijoilta, Haimbuchner sanoi.

– Kun me puhumme vapaudesta, siihen sisältyy myös vapaus elää ilman pelkoa.

Salzburgerin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Michael Geistlinger asettui tukemaan vapauspuolueen linjaa. Hän kehotti käyttämään hyväksi kansallista liikkumavaraa ja vaatimaan muutoksia Geneven pakolaissopimukseen.

– Mikään kansainvälinen sopimus ei ole ”pyhä lehmä”, ei edes Geneven pakolaissopimus, professori Geistlinger totesi.

SUOMEN UUTISET