EU:n sisäministerien ylimääräisen kokouksen julkilausuma koskee Afganistanin tilannetta. EU haluaa auttaa mahdollisia kotinsa jättäviä Afganistanissa ja sen naapurimaissa. Tarkoitus on estää laiton maahanmuutto EU-maihin muun muassa karsimalla houkuttimia ja tehostamalla rajavalvontaa. Julkilausuma muistuttaa hämmästyttävän paljon perussuomalaisten linjaa.

Suomea kokouksessa edusti sisäministeri Maria Ohisalo (vihr). Sisäministerien kiteytetty viesti on, että afgaaneja autetaan mahdollisimman lähellä kotimaataan. Sisäministerit hoputtavat Euroopan komissiota lohkaisemaan tarvittavat varat EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä.

Rahoitustuen suuruus ei ilmene julkilausumassa, mutta talouslehti Financial Timesin mukaan paketin hintalappu voi nousta 600 miljoonaan euroon.

Realismilla taipumus voittaa

Sisäministerien toinen selkeä linjaus on, että vuoden 2015 kaltainen holtiton maahanmuutto EU-maihin ei saa toistua. Ministerit aikovat torjua myös järjestettyä laitonta maahanmuuttoa.

Kokoukseen osallistuneen sisäministeri Ohisalon mukaan perussuomalaisten linjaukset maahanmuuttopolitiikasta olivat hieman reilu kaksi viikkoa sitten vielä ”kylmääviä”.

Vajaa kaksi kuukautta sitten Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) painotti perussuomalaisten tuoreen puheenjohtaja Riikka Purran tavoittelevan ”maahanmuuttajien vastustamista”. Purraa ei oltu tuolloin vielä äänestetty puolueen johtoon.

Punavihreiden kärkipolitiikkojen kipuilu johtunee siitä, että realismilla on taipumus voittaa.

Purra kirjoitti aiheesta niin ikään. Hän toivoi, että EU olisi jo aiemmin löytänyt nykyisen maahanmuuttolinjansa.

Henri Alakylä