

PS ARKISTO
EU:n sisäministerien julkilausuma kuin PS-puheenjohtaja Purran linjapuheesta
EU:n sisäministerien ylimääräisen kokouksen julkilausuma koskee Afganistanin tilannetta. EU haluaa auttaa mahdollisia kotinsa jättäviä Afganistanissa ja sen naapurimaissa. Tarkoitus on estää laiton maahanmuutto EU-maihin muun muassa karsimalla houkuttimia ja tehostamalla rajavalvontaa. Julkilausuma muistuttaa hämmästyttävän paljon perussuomalaisten linjaa.
Suomea kokouksessa edusti sisäministeri Maria Ohisalo (vihr). Sisäministerien kiteytetty viesti on, että afgaaneja autetaan mahdollisimman lähellä kotimaataan. Sisäministerit hoputtavat Euroopan komissiota lohkaisemaan tarvittavat varat EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä.
Rahoitustuen suuruus ei ilmene julkilausumassa, mutta talouslehti Financial Timesin mukaan paketin hintalappu voi nousta 600 miljoonaan euroon.
Realismilla taipumus voittaa
Sisäministerien toinen selkeä linjaus on, että vuoden 2015 kaltainen holtiton maahanmuutto EU-maihin ei saa toistua. Ministerit aikovat torjua myös järjestettyä laitonta maahanmuuttoa.
Kokoukseen osallistuneen sisäministeri Ohisalon mukaan perussuomalaisten linjaukset maahanmuuttopolitiikasta olivat hieman reilu kaksi viikkoa sitten vielä ”kylmääviä”.
Jos jo puheen tasolla maahanmuuttajia jaetaan toivottuihin & ei-toivottuihin, on jälkimmäisten kotoutuminen aina vaikeampaa. Asenteissa on paljon korjattavaa. Työmarkkinammekin tarvitsevat tekijöitä lähtömaasta riippumatta. 2/3
— Maria Ohisalo (@MariaOhisalo) August 17, 2021
Vajaa kaksi kuukautta sitten Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) painotti perussuomalaisten tuoreen puheenjohtaja Riikka Purran tavoittelevan ”maahanmuuttajien vastustamista”. Purraa ei oltu tuolloin vielä äänestetty puolueen johtoon.
Puheenjohtajaehdokas Purran käsitys perinteisen sosialidemokratian ja perussuomalaisten yhtäläisyydestä on harhainen. Purran hallituskysymys on maahanmuuttajien vastustaminen. SDP:n perinne on kansainvälinen solidaarisuus ja ihmisoikeudet. Ei, tässä ei ole mitään yhteistä.
— Tytti Tuppurainen (@TyttiTup) July 9, 2021
Punavihreiden kärkipolitiikkojen kipuilu johtunee siitä, että realismilla on taipumus voittaa.
Purra kirjoitti aiheesta niin ikään. Hän toivoi, että EU olisi jo aiemmin löytänyt nykyisen maahanmuuttolinjansa.
Kun lähes 3 vkoa sitten sanoin, että EU:n pitää huolehtia siitä, että siirtolaisvirrat eivät lähde Eurooppaan ja että toimet pitää kohdistaa lähialueille, olin kansakunnan kylmin ja epäempaattisin ihminen.
Aika moni on sittemmin seurannut. EU:n olisi toki pitänyt toimia heti.
— Riikka Purra (@ir_rkp) September 1, 2021
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU:n ulkopuolinen maahanmuutto EU:n sisäministereiden kokous Maria Ohisalo Tytti Tuppurainen Riikka Purra Afganistan
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Afganistanin tytöt ja naiset olivat heikossa asemassa jo ennen Talibania – afgaanimiesten asenteet tai kulttuuriset piirteet eivät poistu asuinmaata vaihtamalla

Purra: Turvapaikkajärjestelmä toimii oudosti – ”Maahan tuodaan sotilaiden turvaamana Suomesta turvapaikan saaneita ihmisiä, ovat lähteneet Afganistaniin lomailemaan”

Itävaltakin Purran linjalle: ”Ei enää ainuttakaan pakolaista Afganistanista”

Purra: Miksi vihreät saa hillua hallituksessa ja yksin päättää maamme kannalta vakavista ja perustavanlaatuisista asioista? – ”Romuttaa maahanmuuttopolitiikan uskottavuuden”

Purra kysyy, miksi Suomi rynnistää auttamaan afgaaneja, mutta suomalaisten ongelmien ratkomisella ei koskaan ole kiire?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.