Suomi on lähettämässä aseistettuja sotilaita Afganistaniin turvaamaan siellä olevien suomalaisten ja suomalaisille töitä tehneiden pääsyn evakuointilennoille. Kansanedustaja Minna Reijosen mukaan on hyvä asia, että evakuointilento järjestetään ja suomalaiset saadaan maasta pois. Reijosta kuitenkin huolestuttaa, miten varmistetaan, etteivät terroristit livahda Suomeen käyttämällä Kabulin lentokentällä vallitsevaa kaaosta hyväkseen.

Vuoden 2015 kriisin aikana Suomesta turvapaikkaa hakeneiden joukossa suurin ja näkyvin ryhmä koostui sotilaista, kun tämänkaltaisissa kriisitilanteissa pitäisi turvapaikanhakijoiden joukossa Minna Reijosen mukaan korostua naisten, lasten, vanhusten ja vammaisten osuus. Reijosen mielestä on olemassa vaara, että terroristit, Isisin tai Talebanin jäsenet, käyttävät Kabulin lentokentän kaaosta hyväkseen.

– Kabulin lentokentällä on varmasti kaoottinen tilanne, mutta siitä huolimatta suomalaisten turvallisuutta ei saa vaarantaa tuomalla tänne yhtään terroristia. Miten tämä varmistetaan? Reijonen kysyi eduskunnan istunnossa ministeri Pekka Haavistolta.

Haavisto: Kaikki voitava tehdään

Reijonen uskoo, että sama kysymys on varmasti monen mielessä. Terroristien tuominen Suomeen olisi raskas virhe, johon ei ole varaa. Ulkoministeri Haavisto vakuutti Reijoselle, että kaikki voitava tehdään terroristien Suomeen pääsyn estämiseksi.

– Toivottavasti näin on, eikä äkkinäisillä päätöksillä paikan päällä vaaranneta Suomen ja suomalaisten turvallisuutta, sanoo Reijonen.

Suomen Uutiset