Suomi on antanut Afganistanille kehitysapua valtavia määriä. Vuosittain Suomi antaa noin 28 miljoonaa euroa Afganistanille, ja MTV Uutisten mukaan Suomi on käyttänyt Afganistaniin jopa miljardi euroa suomalaisten veronmaksajien rahaa. Kansanedustaja Minna Reijonen vaatii Suomea lopettamaan kehitysavun maihin, joissa toistuvasti esiintyy runsaasti korruptiota.

Afganistanissa on todettu korruption olevan voimissaan. Kansanedustaja Minna Reijosen mukaan on tärkeää, että suomalaisten veronmaksajien rahojen käyttöä seurataan ja että niiden käytöstä tehdään vaikutusarviot.

– Näyttää siltä, että rahojen käytön tai vaikutusten arviointi ei ole ollut riittävää, jos kaikesta rahan kylvämisestä riippumatta ollaan samassa tilanteessa kuin 20 vuotta sitten, toteaa Reijonen.

Kaikista maista eniten rahaa on lähetetty Afganistaniin

Kun kyseessä ovat suomalaisten veronmaksajien rahat, niin mikä on mennyt vaikutusarvioinneissa pieleen? Kaikista maista juuri Afganistaniin on lähetetty eniten rahaa. Rahaa on lähetetty vuodesta 2002 asti, jolloin Taliban ”kukistettiin” ja kansainväliset joukot ylläpitivät järjestystä. Nyt kansainväliset joukot ovat poissa, ja reilussa kuukaudessa Taliban on valloittanut maan. Kaikki on taas kuten ennen.

– Minkä pysyvän muutoksen suomalaisten veronmaksajien miljardi euroa saivat aikaan? kysyy Reijonen.

Ei kannettu vesi kaivossa pysy

Reijonen pohtii, olisiko pysyvää muutosta tullut, mikäli Suomen ja muiden maiden tuki ei olisi mennyt korruptioon.

– Vai onko vain niin, ettei kannettu vesi kaivossa pysy? kysyy Reijonen.

Ministerille lähettämässään kirjallisessa kysymyksessä Reijonen tiedustelee, millaiset vaikutusarviot Suomi on tehnyt tai teettänyt Afganistanille antamilleen rahoille, mikä taho on vaikutusarvioinnit tehnyt ja onko Suomi valmistautunut lopettamaan kehitysavun maihin, joissa todistettavasti esiintyy runsaasti korruptiota.

Suomen Uutiset