Humanitäärinen maahanmuutto maksaa Suomelle useita miljardeja euroja vuodessa, vaikka kerta toisensa jälkeen osoittautuu, ettei rahoilla saavuteta pysyvää muutosta, vaan korruptio pikemminkin lisääntyy. Siksi perussuomalaiset irtisanoutuvat kehityspolitiikan ylivaalikautisesta selonteosta, jossa kehitysapua esitetään nostettavaksi joka vuosi 600 miljoonalla eurolla vuoteen 2030 saakka.

Suomi maksoi Afganistanille viime vuonna toiseksi eniten kehitysyhteistyörahojaan – yhteensä 24,5 miljoonaa euroa. Länsimaiden lähdettyä Afganistanista maa sortui muutamassa päivässä talibanien käsiin. Sen enempää suomalaisten kuin muidenkaan maiden kansalaisten verorahojen pumppaaminen ei ollut johtanut pysyvään muutokseen, kertoi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron asiasta eduskunnassa pitänyt kansanedustaja Sebastian Tynkkynen.

– Sen sijaan ääri-islamilainen sharia-laki palasi voimaan, ja tytöt alkoivat polttamaan koulutodistuksiaan. Kaikki raha ja tavarat, mitä olemme antaneet maahan, ovat nyt Talibanin käytössä, Tynkkynen sanoi.

– Jos tämä tuntuu käsittämättömältä, kannattaa muistaa, että Suomi antoi kehitysapua Nicaraguaan yli 30 vuoden ajan ja joutui lopulta katkaisemaan rahahanat kokonaan, sillä korruptio vain lisääntyi maassa.

Ei ylivaalikautisille suunnitelmille

Eduskunnan käsiteltävänä oli tiistain täysistunnossa paperi, jonka tarkoitus on linjata Suomen kehityspolitiikkaa ylivaalikautisesti. Toisin sanoen kehityspolitiikan ylivaalikautisessa selonteossa on tarkoitus päättää niistä periaatteista, joiden mukaan jatkossa autetaan riippumatta siitä, keistä tulee seuraavissa vaaleissa pääministeripuolue ja keistä hallituksen muut apupuolueet.

– Ajatus on kaunis, mutta tämän lopputuloksen voi heittää suoraan roskakoriin. Nimestään huolimatta tästä paperista löytyvät linjaukset eivät ole ylivaalikautisia, sillä me perussuomalaiset emme seiso näiden takana.

Mahdotonta tukea kehitysavun korotuksia

Jos perussuomalaiset nousevat seuraavien vaalien jälkeen hallitukseen, ei puolueen edustajille voi kukaan tulla sanomaan, että nyt nostetaan kehityspolitiikan ylivaalikautisen selonteon mukaisesti kehitysapua 600 miljoonalla eurolla joka vuosi aina vuoteen 2030 saakka, sillä perussuomalaiset eivät koskaan ole sitoutuneet tällaiseen tavoitteeseen.

– On täysin mahdotonta antaa hyväksyntää vielä isommalle rahan syytämiselle kehitysapuun, kun jo nykyisillä rahoilla tehdään mitä sattuu ja samaan aikaan auttamisresurssejamme poltetaan ilmaan ylläpitämällä nykyistä ”lottovoittajien” vastaanottokeskusverkostoa. Suomi voisi auttaa yhtä maassamme täysylläpitoa nauttivaa humanitääristä maahanmuuttajaa kohden yli 30 humanitääristä apua tarvitsevaa ihmistä YK:n pakolaisleireillä, Tynkkynen kertoi.

Humanitääristä maahanmuuttoa on jarrutettava ensin

Perussuomalaisten ohjelmassa vuodelta 2019 todetaan muun muassa seuraavaa: “Ensisijainen tavoitteemme maahanmuuttopolitiikassa on lopettaa kokonaan humanitaarisista syistä tapahtuva maahantulo ja siirtää painopiste paikan päällä auttamiseen. Vastaavasti kehitysapujärjestelmää tulee tehostaa ja uudistaa tätä tavoitetta paremmin tukevaksi.”

– Tämänkin keskustelun aikana varmasti moni edustaja tulee laulamaan sitä väsynyttä virttä, että “miksi te ette ole valmiita lisäämään kehitysyhteistyövaroja, jos kerran haluatte auttaa paikan päällä”.

– Jos looginen päättelykyky toimii, pystyy asian ymmärtämään helposti. Kuten olemme sanoneet: jos humanitäärinen maahanmuutto Suomeen suostutaan lopettamaan, olemme valmiita panostamaan enemmän siellä, missä apua ja kehitystä oikeasti tarvitaan, Tynkkynen linjasi.

Hyvä omatunto ostetaan veronmaksajien rahoilla

Tällä hetkellä humanitäärinen maahanmuutto maksaa Suomelle useita miljardeja vuodessa. Raha ei kasva puussa. Jos muut puolueet ensin päättävät käyttää monta miljardia euroa siihen, että joka vuosi otetaan muutama tuhat onnekasta Ruotsin rajalta ja suorilla lennoilla Suomeen elämään, niin sitten ei sovi valittaa siitä, että rahaa pitäisi saada enemmän paikan päällä auttamiseen, jolloin apu olisi moninkertaista.

– Teidän muiden puolueiden on päätettävä, että haluatteko te auttaa oikeasti vai leikkiä auttajia tuhlaamalla auttamisrahamme siihen, että tänne otetaan ihmisiä hyvän omantunnon ostamiseksi.

Projektit levällään ja vaikuttavuus kyseenalaista

Perussuomalaiset haluavat parannuksia myös kehitysavun kohdentamiseen ja valvontaan. Esimerkiksi Afrikan kaakkoisrannikolla sijaitsevassa Mosambikin pääkaupungissa Maputossa asuu kaksi miljoonaa ihmistä. Suomelle viiden miljoonan kansalaisensa huolehtijana jo Maputo olisi kooltaan jättimäinen kehitysyhteistyökohde, saati sitten kuusi kertaa Suomen kokoinen Mosambik.

– Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Suomi tekee kuitenkin pienenä maana kahdenvälistä kehitysyhteistyötä kolmessa maanosassa ja 16 maassa. Tässä ei ole mitään järkeä.

– Tällä selonteolla jatketaan käytännössä nykylinjalla, eli kehitysyhteistyömme olisi levällään kuin Jokisen eväät, Tynkkynen ihmetteli.

Perussuomalaiset irtisanoutuu suunnitelmista

Perussuomalaisille on tärkeää hyveposeeramisen sijaan aito auttaminen ja suomalaisten verorahojen tuhlaamisen lopettaminen.

– Siksi irtisanoudumme tästä kehityspolitiikan ylivaalikautisesta selonteosta, Tynkkynen totesi.

Suomen Uutiset