

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Kuinka varmistetaan, ettei Afganistanista Suomeen evakuoiduilla henkilöillä ole yhteyksiä terroristijärjestöihin?
Suomi on uusimpien tietojen mukaan evakuoinut Afganistanista 413 henkilöä. Etukäteen evakuoitavien lukumäärää arvioitiin huomattavasti pienemmäksi.
Valtioneuvoston selonteon mukaan evakuoitavia piti olla 170. Määrä on siis kasvanut 243 henkilöllä alkuperäisestä suunnitelmasta. Evakuoitujen joukossa on ollut ainakin Suomen kansalaisia, oleskeluluvan saaneita, lähetystön työntekijöitä sekä EU:hun ja Natoon liittyvää henkilöstöä.
– Evakuoinneissa Suomeen tuli humanitaarisista syistä myös muitakin henkilöitä, joiden on mahdollista hakea turvapaikkaa Suomesta. Tiedämmekö ketä he ovat? kysyy kansanedustaja Minna Reijonen.
Tulijoiden taustoja ei tiedetty aikaisemminkaan
Terrorismin uhka on olemassa myös Suomessa.
– On erittäin tärkeä varmistua, ettei Suomeen tule terroristiseen toimintaan liittyviä henkilöitä tai henkilöitä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin, Reijonen painottaa.
Vuonna 2015 Suomesta haki turvapaikkaa 32 476 henkilöä. Silloinen sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kommentoi Ylen A2 Turvattomuusillassa, että tulijoiden taustat tunnetaan.
– Myöhemmin Migri kertoi, että tulijoista suurin yksittäinen profiili oli ollut sotilaskoulutettuja ammattisotilaita. Näitä saattoi olla jopa 30-40 prosenttia tulijoista, Reijonen huomauttaa.
Isisin jäseniä soluttautunut siviilien joukkoon
Brittilehti The Guardian uutisoi (23.8.), että evakuoitujen joukossa on ollut henkilöitä, jotka muodostavat ”suoran uhan” Britannialle. Yksi näistä pääsi Britanniaan asti, yksi Saksaan. Ruotsalainen Expressen puolestaan uutisoi, että ranskalaisten ja yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan Isisin jäseniä on epäilty soluttautuneen sekä lehtokentälle että maasta pois pyrkivien afganistanilaisten siviilien joukkoon.
– Miten ja kuinka tarkkaan varmistettiin Afganistanin evakuoinneissa, ettei evakuointilentojen yhteydessä Suomeen ole tullut tai ole myöhemmin tulossa henkilöitä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin tai ovat osallisena terroristisessa toiminnassa? Reijonen kysyy kirjallisessa kysymyksessään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- evakuointilennot maahanmuuttajien taustat Sisäministeriö Päivi Nerg Minna Reijonen Maahanmuuttovirasto ISIS Afganistan
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Poliittisessa keskustelussa monet teemat menevät ihmisillä tunteisiin ja ihon alle – ”Maahanmuutto on usein se sokea piste, jossa loogiset argumentit eivät enää päde”

Reijonen: Terroristien ja Talebanin jäsenten Suomeen pääsy on estettävä

Meri: Keitä Afganistanista ollaan hakemassa? – ”Suomella ei ollut aiemminkaan tapana hakea lomailijoita – ei ainakaan sotilasoperaation avulla”

Purra: Turvapaikkajärjestelmä toimii oudosti – ”Maahan tuodaan sotilaiden turvaamana Suomesta turvapaikan saaneita ihmisiä, ovat lähteneet Afganistaniin lomailemaan”

Karkotetut afgaanirikolliset palasivat evakuointilennolla Ruotsiin – saavat jäädä maahan ja voivat hakea turvapaikkaa

Talibaneille jäivät amerikkalaisten modernit aseet – enää puuttuvat kyky, varaosat ja polttoaine

Reijonen vaatii valtiota auttamaan Torniota rajavalvonnassa: Rajan läpi voi tulla ja mennä miten vain koronasta piittaamatta

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Hallitus houkuttelee toimillaan siirtolaisvyöryä – kokonaiskustannukset vuodessa ovat miljardeja

Pariisin terroristi: ”Ei mitään henkilökohtaista” – Bataclanin terrori-iskua puidaan nyt oikeudessa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.