Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kaisa Juuso on tehnyt kirjallisen kysymyksen lasten vuoroasumisen tukien jakautumisesta. Juuson mielestä nykyinen lainsäädäntö ei kohtele molempia vanhempia tasapuolisesti eri tilanteissa kustannusten ja tukien jakautumisen osalta.

Solmittujen avioliittojen määrä on vähentynyt ja avioerojen määrä lisääntynyt Suomessa. Yhä useammat vanhemmat valitsevat sopimustilanteessa lapsilleen vuoroviikkoasumisen eli lapsen asumisen vuoroviikoin kummankin vanhemman luona. Kustannusten ja tukien jakautumisen osalta nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan tarpeeksi tue riidatonta vanhemmuutta eri tilanteissa.

– Elatuksen ja etuuksien määräytymisestä ja palveluista vuoroviikkovanhemmille tulisi saada oma malli, joka on tasapuolinen molempia vanhempia kohtaan, korostaa Kaisa Juuso.

Nykylainsäädäntö johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin

Lakiin lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta on tullut muutoksia eduskunnan hyväksyttyä lain lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamisesta. Lain mukaan vuoroasuminen lähtee ajatuksesta, että lapsi voi asua puoliksi molempien vanhempiensa kanssa tasaveroisesti eikä toista vanhempaa tarvitse enää nimetä lähivanhemmaksi ja toista tapaavaksi vanhemmaksi.

Juuso huomauttaa, että laki säätää vuoroasumisesta, mutta se ei kuitenkaan sisällä muutoksia etuihin ja oikeuksiin. Lain vuoroasumista koskevat säännökset eivät vaikuta lapsen ja perheen saamien palveluiden ja etuuksien määräytymiseen.

– Käytännössä tämä johtaa tilanteisiin, joissa toinen vanhemmista joutuu maksamaan elatustukea toiselle vanhemmalle, vaikka lapsi asuu vanhempien luona vuoroviikoin. Samoin lapsilisä voidaan määrätä vain toiselle vanhemmalle, ja se johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin ja epäoikeudenmukaisuuden kokemuksiin. Siihen on saatava muutos, sanoo Juuso.

Asia on saatettava kuntoon

Ruotsissa lapsilisä on jo vuosia voitu maksaa vanhemmille puoliksi, eikä kummankaan vanhemman tarvitse maksaa elatustukea toiselle silloin kun lapsi asuu vanhempiensa luona vuoroviikoin. Tämä lasten vuoroasuminen on Ruotsissa huomioitu myös asumistukilainsäädännössä.

– Kun eduskunta on hyväksynyt muutoksen lakiin lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta, eduskunta on samalla edellyttänyt, että hallitus mahdollisimman pian selvittää ja arvioi vuoroasumisen vaikutukset ja muutostarpeet etuuksia ja palveluja koskevaan lainsäädäntöön sekä valmistelee viipymättä tarvittavat lainsäädäntömuutokset annettaviksi eduskunnalle. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, ja sen suuntaista lakia ei ole ministeriössä edes valmistella. Asia tulisi saattaa kuntoon. Kiirehdin sitä tekemällä ministerille kirjallisen kysymyksen, Juuso kertoo.

Suomen Uutiset