Eurooppaa ravistelee energiasokki ja korkosokki, pian myös eurokriisi. Taloussokki tärähtää kohdalle kymmenen vuoden välein. Suomi kuitenkin kuvittelee olevansa pohjoismainen hyvinvointivaltio, vaikka tosiasiassa syömme enemmän kuin tienaamme. Suomen Uutiset haastatteli eduskuntaryhmän talousasiantuntijaa Juhani Huopaista (ps.).

– Mielikuvissa elämme maailmassa, jossa meillä on varaa. Olemme kuitenkin Euroopan pussin perällä. Rahareikiä on paljon, näkymät ovat huonot. Näin toteaa perussuomalaisten talouspolittiinen asiantuntija Juhani Huopainen.

Hän muistuttaa siitä, että taloussokki tärähtää kohdalle kymmenen vuoden välein. Kuitenkaan tulevaisuuden yllätyksiin ei varauduta riittävän hyvin, vaikka oikeasti pitäisi olla liikkumavaraa.

Katso Huopaisen haastattelu (juttu jatkuu videoikkunan alla):

– Nyt etsitään mustanpekan saajaa. Näyttää vahvasti siltä, että jälleen kerran pieni Suomi voittaa vastuunkantotaakan, Huopainen uskoo.

Perussuomalaiset ovat vaihtoehto hillittömälle nykymenolle

Taloustilanne on hurja. Korot ja hinnat nousevat, velkasuhde kasvaa ja inflaatio on 8 prosentin luokkaa.

Alamäkeen ajautuvat ostovoima, kysyntä, vienti ja investoinnit.

Samaan aikaan kansan koulutustaso heikkenee ja väestö ikääntyy. Lisävelkaa on jo otettu kymmeniä miljardeja lyhyessä ajassa. Niinpä Marinin hallituksen jäljiltä on rakennettava talous uudelleen.

– Seuraava hallitus joutuu satavarmasti tekemään kipeitä leikkauksia, oli hallituksen kokoonpano mikä tahansa, sanoo Huopainen.

Tässä tilanteessa perussuomalaiset ovat vaihtoehto.

– Äänestämällä pystyy vaikuttamaan siihen, leikkaammeko ensisijaisesti vaikkapa kehitysyhteistyöstä vai alammeko esimerkiksi puukottamaan työttömien etuuksia.

Valintoja on tehtävä. Huopaisen mukaan perussuomalainen vaihtoehto tuo hallitukselle painetta miettiä arvopohjaansa uudelleen.

MARIA ASUNTA