

LEHTIKUVA
Enough is enough – brittihallitus heräsi yhteiskuntarauhaa uhkaavaan energian hintapommiin
Energian hinnan oli tarkoitus nousta Britanniassa 80 prosenttia lokakuun alusta. Toisin kävi, sillä maan konservatiivihallitus avasi tukilompsan ja pelätyt mielenilmaisut jäivät ainakin toistaiseksi suutareiksi. Edessä on silti ankara talvi Englannin eristämättömissä taloissa.
Viikonloppuna Britanniassa järjestettiin useita mielenosoituksia energian riistohintoja vastaan. Lauantaina Enough is Enough (Nyt riittää) protestoi 50 paikkakunnalla ympäri Englantia. Myös Don’t Pay UK järjesti omia mielenilmaisujaan eri puolilla saarivaltakuntaa.
Enough is enough perustettiin kesällä 2022. Liikkeen taustalla on ammattiyhdistyksiä sekä yhteiskunnallisia järjestöjä, käytännössä pääministeri Liz Trussin konservatiivihallituksen opposition edustajia. Järjestö ”vastustaa päättäväisesti kurjuutta, johon miljoonat ihmiset ovat suistuneet kasvavien laskujen, alhaisten palkkojen, ruokaköyhyyden ja surkeiden asuntojen takia”.
Don’t pay UK puolestaan aikoo saada yhteen miljoona ihmistä, jotka kaikki jättäisivät energialaskunsa maksamatta. Tällä hetkellä koossa on vajaat 195 000 allekirjoittanutta, joten matkaa tavoitteeseen on reippaasti.
Hintakatto turvaa yhteiskuntarauhan
Citizen’s advice -vapaaehtoisorganisaatio on laskenut, että kaksi kolmesta kotitaloudesta joutuu vaikeuksiin laskujensa kanssa viimeistään vuodenvaihteessa. Ensi vuoden alussa saattaa olla edessä ”avuntarpeen tsunami”, kun ihmiset hakevat apua taloudelliseen ahdinkoonsa kaiken kallistuessa.
Brittikodeista 85 prosenttia lämpiää kaasulla, joten markkinakaaos osuu pahasti saarivaltakunnan kehnosti eristetyissä taloissa asuviin pienituloisiin kansalaisiin.
Konservatiivihallitus on jo päättänyt energian hintakatosta, joka on 2 500 puntaa kotitaloutta kohti vuodessa alkaen 1. lokakuuta. Alun perin katon piti nousta 3 500 puntaan eli hinnat olisivat nousseet 80 prosenttia. Nyt nousu oli ”vain” 27 prosenttia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- konservatiivihallitus avuntarpeen tsunami ruokaköyhyys kurjuus Enough is Enough eristämättömät talot Liz Truss Don't Pay UK kaasun hinta Venäjän hyökkäys kaasu lämmitysenergia hintakatto sähkön hinta Työväenpuolue sähkö pienituloiset Energian hinta oppositio Iso-Britannia Englanti Britannia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaatii ilmastotoimien lykkäämistä ja kohtuuhintaista energiaa kansalle, Ohisalo järkyttyi – Purra: ”Olen realisti enkä julistaja”

Perussuomalaiset tyrmäämässä komission mikromanageerauksen energian hinnan hätäasetuksessa

Perustarpeet kallistuvat vauhdilla Ruotsissakin – sähköshokin ja bensarallin perään jättikorotus veden hintaan

Perussuomalaisilta välikysymys energiasta ja Fortum-politiikasta: Veronmaksajien tappiot jopa 15 miljardia euroa – kukaan ei ota vastuuta

Purra: Sähkön hinta perustuu nyt Saksan virheisiin tulla täysin riippuvaiseksi venäläisestä kaasusta – demareiden lobbaamien kaasuputkien ansiosta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.