Perussuomalaiset ei hyväksy missään olosuhteissa kansallista liikenteen päästökauppaa, kommentoi puolueen puheenjohtaja Riikka Purra. Kansallinen päästökauppa nostaisi polttoaineiden pumppuhinnat sikamaisen korkeiksi. Tuore Ilmastopaneelin raportti arvioi kansallisen päästökauppajärjestelmän korotusvaikutukseksi 30-80 senttiä polttoaineen litrahintaan.

– Jos SDP kantaisi aidosti huolta kehä kolmosen pohjoispuolella olevien kansalaisten elämisen ehdosta ja yritysten toimintaedellytyksistä, olisi liikenneministeri Timo Harakka tyrmännyt välittömästi Ilmastopaneelin esitykset. Hän totesi vain, että bensan hinta nousee vääjäämättömästi, Riikka Purra ihmettelee.

– SDP-vetoinen hallitus ajaa liikenteen päästötavoitteellaan täysin nurkkaan. Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteen päästöt 2030 mennessä. Tällä liian kireällä aikataululla päästötavoitteiden toteuttamisen hintalappu on autoilijoille ja yrityksille kohtuuttoman suuri.

Maariski kasvaa merkittävästi

Logistiikkakustannukset ovat eräs keskeisimmistä yritysten kustannuskomponenteista. Ne ovat nousussa muutenkin. Kansallinen päästökauppa nostaisi kustannuksia pitkälle kipurajan yli.

– Jos logistiikkakustannuksia ei voida ennustaa luotettavasti, Suomen maariski kasvaa merkittävästi, Purra muistuttaa.

”Suomea ennallistetaan kivikaudelle”

Purran mukaan yritykset seuraavat tarkasti eri maiden poliittisia suunnitelmia ja niistä aiheutuvia maariskejä.

– Konsernit turvaavat kokonaiskannattavuuttaan riskilaskelmilla. Jos riskit kasvavat liian suuriksi, Suomeen sijoitetut tehtaat suljetaan, eikä uusia tehtaita maahamme enää sijoiteta.

– SDP-vetoinen hallitus on pakkolaeilla ja hintojen korotuksilla lopettamassa fossiilisten polttoaineiden käytön ennen kuin korvaavia tuotantomuotoja on ehditty kehittää. Suomea ennallistetaan kivikaudelle.

Hintojen nousu kurittaa jo nyt

Purra kertoo samalla tulevasta ohjelmajulkistuksesta:

– Perussuomalaiset julkistaa tammikuussa sinivalkoisen siirtymän ohjelman. Siinä kuvataan keinot, joilla sekä hiilidioksidipäästöjä minimoidaan että lasketaan sähkön ja polttoaineiden hintoja, Purra kertoo.

– Suuri osa suomalaisista miettii tälläkin hetkellä, miten he selviävät nousseiden hintojen kanssa. On hävytöntä, että he saavat lisää laskuja hallitukselta ja Ilmastopaneelilta.

SUOMEN UUTISET