Euroopan komission esitystä ns. ennallistamisasetuksesta on käsitelty maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Valiokunnan perussuomalaiset jäsenet Ritva ”Kike” Elomaa, Mikko Lundén ja Jenna Simula pitävät esitystä katastrofaalisena Suomelle ja suomalaiselle maa- ja metsätaloudelle.

Luonnon monimuotoisuus- ja ilmastotavoitteiden varjolla unioni kahmisi merkittävästi toimivaltaa itselleen maa- ja metsätaloussektoreilla, joiden toimintamahdollisuudet ja Suomen kansallinen liikkumavara kaventuisivat merkittävästi.

Toisin kuin valtioneuvosto, perussuomalaiset eivät usko jatkoneuvotteluiden tuovan mitään muutosta nyt esitettyyn asetukseen etenkään, kun Suomi ei käyttänyt aiemmin kesällä tilaisuuttaan jättää toissijaisuushuomautusta esitykseen Ruotsin tavoin.

– Suomen kannan tulisi olla yksiselitteisen kielteinen tällaiselle unionista tulevalle sääntelylle. Jo yksistään metsäpolitiikka, jonka pitäisi olla täysin jäsenmaan toimivallassa, otettaisiin asetuksen myötä EU:n ohjaukseen. Valtioneuvoston kriittinen kanta ei riitä – tässä on kyse suomalaisen maa- ja metsätalouden tulevaisuudesta, maa- ja metsätalousvaliokunnan varapuheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa kritisoi.

Huoltovarmuuden kannalta erittäin suuri menetys

Ennallistamisasetuksen vallitsevana lähtöoletuksena on, että kaikenlainen maa- ja metsätalous on luonnon kannalta haitallista ja sitä tulee kaikin keinoin säännellä ja rajoittaa. Etenkin viljelyskäytössä olevat turvemaat on nostettu tikunnokkaan.

Perussuomalaiset muistuttaa, että esimerkiksi turvemaat jakautuvat epätasaisesti maan sisällä, joten alueellisesti niiden merkitys ruoantuotannolle ja huoltovarmuudelle on paljon suurempi kuin mitä kokonaisala antaa ymmärtää.

– Taloudellisesti ja Suomen huoltovarmuuden kannalta on kyse erittäin suuresta menetyksestä, jos merkittävä määrä turvemaita siirtyy pois tuotannosta. Turvemaat on säilytettävä viljelykäytössä jatkossakin, toteaa valiokunnan jäsen Mikko Lundén.

EU:n suunnitelmille sanottava tiukka ei

Perussuomalaiset huomauttaa, että esimerkiksi metsätalousasioiden tulee olla jatkossa täysin jäsenvaltioiden päätösvallassa. Suomen on oltava kansallisen päätäntävallan osalta tinkimätön. Perussuomalaiset ei voi kannattaa sellaista ehdotusta, joka yksityiskohtaisten mittareiden kautta kaventaisi metsänomistajien mahdollisuuksia päättää esimerkiksi metsänhoidon tavoista.

– EU:lta tulevien ennallistamisasetuksen ja lukuisten muiden erityisesti metsiä koskevien säädösten yhteisvaikutusten arviointi on mahdotonta, eivätkä siihen kykene parhaat asiantuntijatkaan. Suomi on metsäinen maa, ja metsät ovat vahvasti yksityisomisteisia. Olemme metsän hoidossa, käytössä ja omistuspohjassa ainutlaatuinen maa – ja nyt EU haluaakin ottaa ohjat käsiinsä ja ohjeistaa suomalaisia metsänhoidossa. Tämä ei yksiselitteisesti käy perussuomalaisille, valiokunnan jäsen Jenna Simula sanoo.

Perussuomalaiset jätti ennallistamisasetuksesta eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon, sillä puolue ei sanojensa mukaan ole valmis antamaan piirunkaan vertaa päätösvaltaa metsäasioissa Euroopan unionille. Perussuomalaisten mukaan unionin suunnitelmille on sanottava tiukka ei.

Suomen Uutiset