Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru vaatii pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta selvittämään EU:n erilaisten maa- ja metsätalouteen liittyvien asetusten yhteisvaikutusta Suomelle.


Torstain kyselytunnilla eduskunnassa oppositiopuolueet tenttasivat hallitusta Suomen kannasta erityisesti EU:n kaavailemaan luonnon ennallistamisasetukseen.

– Luonnon ennallistamisasetuksella on miljardiluokan vaikutukset Suomen talouteen. Se on metsäiselle Suomelle täysin sopimaton ja ylimitoitettu. Ennallistamisasetuksen lisäksi EU-komissiolla on suunnitteilla muun muassa metsäkato-, biodiversiteetti- sekä taksonomia-asetus ja niin edelleen, Petri Huru luetteli.

– Eli suunnitteilla on kaikkiaan kymmenkunta eri kokonaisuutta, jotka vaikuttavat suomalaiseen maa- ja metsätalouteen. Lisäksi näillä on vaikutusta huoltovarmuuteen ja omaisuudensuojaan.

– Kysyn pääministeriltä: aikooko hallitus selvittää kaikkien näiden toimien yhteisvaikutuksen Suomen talouteen, sekä aiotteko ottaa tähän luonnon ennallistamisasetukseen selkeästi kielteisen kannan kuten Ruotsi, eli kriittisen sijaan kielteinen kanta?

Marin kiersi kysymyksen

– Myös hallitusohjelma lähtee siitä, että meidän on parannettava luonnon tilaa Suomessa. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on hallitukselle yksi keskeisistä prioriteeteista, ja sikäli kuin myös EU:ssa tätä työtä tehdään, niin siihen lähtökohtaisesti voi suhtautua asiasisällöllisesti myönteisesti, pääministeri Sanna Marin vastasi Hurun kysymykseen.

Marin lisäsi, että metsäpolitiikka kuuluu kansallisiin käsiin, mutta ei tarkentanut, aikooko hallitus ottaa ennallistamisasetukseen kielteistä kantaa.

Suomen Uutiset