Perussuomalaiset on teettänyt Kantar TNS Oy:llä mielipidetiedustelun, jossa kysyttiin, onko energian ja sähkön kohtuuhintaisuus tärkeämpää kuin se, että Suomi on vuonna 2035 hiilineutraali. Kyselyn tulos on selvä: 68 prosenttia suomalaisista kokee, että energian kohtuuhintaisuus on tärkeämpää kuin hallituksen muuta EU:ta huomauttavasti kireämpi hiilineutraalisuustavoite.

Kyselyssä eroteltiin vastaukset myös puoluekannatuksen mukaan. Huomionarvoista on, että kokoomuksen kannattajista jopa 74 prosenttia ja keskustan kannattajista 81 prosenttia oli väittämän kanssa samaa mieltä, vaikka kokoomus on kertonut vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteen olevan puolueelle kynnyskysymys. SDP:nkin osalta 57 prosenttia kannattajista koki, että edullinen energia on tärkeämpää.

– Näyttää selvästi siltä, että kokoomus, keskusta ja SDP eivät kuuntele kannattajiaan, vaan ajavat väkisin kannattajilleen epämieluista politiikkaa. Ja kyllä, se maksaa paljon, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toteaa.

Hiilineutraalisuustavoite vuoteen 2050

Perussuomalaiset vaatii hiilineutraalisuustavoitteen siirtämistä EU:n yleiselle tasolle vuoteen 2050.

– EU:n tavoite on 15 vuotta myöhemmin kuin Suomella. Esimerkiksi Ruotsilla ja Saksalla se on kymmenen vuotta myöhemmin, ja monet puhuvat, että sekin on liian aikaisin.

– Näissä maissa ajatellaan kotitalouksien ostovoimaa ja teollisuuden kilpailukykyä. Meillä Suomessa kokoomus, sosiaalidemokraatit ja keskusta toistavat vihreiden vaatimusta ja uskovat ikiliikkujaan, joka ei maksa mitään, mutta antaa paljon. Taivaalta sataa tähtipölyä, kunhan Suomi vähentää päästöjään selvästi enemmän ja nopeammin kuin muut maat. Nämä utopistiset väitteet eivät perustu tosiasioihin, Purra toteaa.

Kaikkien vastanneiden osuus:

Toimien oltava perusteltavia

Purra korostaa, että perussuomalaiset ei vastusta ilmastotoimia, mutta toimien tulee olla taloudellisesti ja teknologisesti perusteltuja ja ja sellaisia, että kansalaiset niistä oikeasti selviävät.

– Suhtautuminen hiilineutraalisuustavoitteeseen erottaa perussuomalaiset kaikista muista puolueista. Mielipidetiedustelu näyttää, että myöskään Suomen kansa ei ymmärrä hirttäytymistä käytännössä hatusta vedettyyn vuosilukuun. Suomen ilmastopolitiikka on poseeraavaa. Sillä halutaan saada kansainvälisillä kentillä ihailua ja hyväksyntää. Muuta positiivista vaikutusta sillä ei suomalaisille ole. Maapallon lämpötilaan Suomen toimilla ei ole minkäänlaista vaikutusta, Purra päättää.

Katso tutkimuksen tarkemmat tietot täältä >

Suomen Uutiset