Tuore kansanedustaja Miko Bergbom jakaa kiitoksia puoluejohdolle ja koko kentälle perussuomalaisten uskomattomasta eduskuntavaalituloksesta, mutta muistuttaa samalla, että uudella eduskunnalla on edessään vaikeat ajat huiman valtionvelan ja heikentyneen sisäisen turvallisuuden vuoksi.

Pirkanmaalta eduskuntaan nousi eilen Miko Bergbom huimalla 10 519 äänen tuloksella.

– Nyt on äärimmäisen kiitollinen fiilis, sekä puolueen että oman tuloksen puolesta. Luottamusta tuli nyt sen verran että se mahdollistaa politiikan tekemisen uudella tavalla, sanoo Bergbom, joka on myös Perussuomalaisen Nuorison edellinen puheenjohtaja.

Nuoret lähtivät liikkeelle

Perussuomalaiset otti eduskuntavaaleissa puolueen kaikkien aikojen parhaan tuloksen. Vaalien iso kuva oli se, että kolme suurinta puoluetta erottuivat selvästi muista. Perussuomalaiset teki kuitenkin selvästi paremman tuloksen kuin kolmanneksi jäänyt SDP.

Bergbom jakaa kiitoksia etenkin puolueen puheenjohtajalle Riikka Purralle.

– Hän on vetänyt puoluetta hienosti eteenpäin ja koko kenttä on tehnyt kovasti töitä siinä samalla. Tämä näkyy tuloksessa. Uskon myös, että nuoret lähtivät näissä vaaleissa suurin joukoin liikkeelle.

Nuorisokannatuksella onkin vankka pohja, sillä jo helmikuussa Helsingin Sanomien teettämän gallupkyselyn perusteella selvisi, että perussuomalaiset on ylivoimaisesti suosituin puolue ensimmäistä kertaa äänestävien keskuudessa.

Somevaikuttaja myös vaalien välillä

Perussuomalaiset on tavoittanut nuoria äänestäjiä etenkin sosiaalisen median kautta jaettujen videoiden avulla. Bergbom on itse aktiivinen videoiden tekijä.

Perussuomalaisten kansanedustajista etenkin Sebastian Tynkkynen on jo aiemmin tuonut vahvasti puolueen viestintään mukaan videoiden kautta esitettävän viestinnän kulttuuria, jota Bergbom on nuoremman polven poliitikkona jatkanut.

– Nopeasti jaettavien videoiden kautta äänestäjien tavoittaminen on vaivatonta. Harva nuori on aamulla varhain torilla ruokaostoksilla. Nuoret ovat – kuten koko Suomi on – nykyisin somessa, ja se mahdollistaa suurien katsojamäärien tavoittamisen. Tynkkynen on videoiden tekijänä ollut tässä edelläkävijä.

Bergbomille yhteyden pitäminen omiin äänestäjiin on tärkeää, ja siinäkin some on erinomainen viestikanava.

– Somessa jatkan kuten ennenkin, eli en ole siellä vain vaaleja ajatellen. Vastaan toki myös puhelimeen ja sähköposteihin mahdollisuuksien mukaan.

Haastavat ajat eivät lopu

Vaikka Bergbom on iloinen perussuomalaisten saamasta luottamuksesta, hän katsoo kuitenkin jo eteenpäin ja muistuttaa, että Suomella on edessään vaikeita vuosia.

– Suomen velkaantumistahti on viime vuosina ollut niin kova, että velkojen korkokulut tulevat olemaan pois kaikista kansalaisten peruspalveluista, jotka jo nyt ovat heikossa kunnossa. Demarihallitus otti miljardikaupalla velkaa, joista suuri osa ei liittynyt millään tavalla koronapandemiaan tai Venäjän aloittamaan sotaan Ukrainassa.

Myös Suomen sisäinen turvallisuus on heikentynyt.

– Suomessa on viime vuosina harjoitettu holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, joissa on ymmärretty, että maahanmuutolle pikemminkin tarvitaan nyt lisää rajoituksia, Bergbom sanoo.

Hän nostaa myös esille ylikunnianhomoisen ilmastopolitiikan, joka on kurjistanut kansalaisten elämää monin tavoin.

– Ilmastointoilun vaikutukset näkyvät erityisesti maakunnissa korkeampina energian hintoina, ja se ärsyttää kansaa. Haastavat ajat eivät ole loppumassa.

Näissä vaaleissa haettiin blokkeja

Bergbom katsoo, että poliittinen keskustelu blokkiutui vaalien alla, ja tämä näkyy myös lopputuloksessa. PS:n taakse selvästi jäänyt SDP kasvatti eduskuntapaikkojensa määrää, mutta tämä tapahtui vasemmiston ja vihreiden kustannuksella.

– Keskustelu vaalien alla liikkui suuntaan missä haettiin asemia ”kuka leikkii kenenkin kanssa”. Toisaalta perussuomalaiset vahvistui samalla haastamaan demarien nykylinjaa. Suurien puolueiden vaalitaistelussa pienemmille ei nyt jäänyt paljoa tilaa. Demarien taakse menivät ne, jotka halusivat säilyttää edellisen hallituksen aloittaman velkarallin.

SUOMEN UUTISET