Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalivalvojaiset pidettiin hotelli Albassa Jyväskylässä. Puolueen saama hyvä eduskuntavaalien tulos sai aikaan riemukkaita huutoja ja aplodeja.

Keski-Suomen vaalipiirissä perussuomalaisten kannatus oli vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 18 prosenttia ja nyt 20,5.

Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Janne Luoma-aho keräsi 3 943 ääntä, mutta jäi täpärästi ilman eduskuntapaikkaa.

– Nostettiin kannatusta viime vaaleista ja ollaan demareiden jälkeen kakkospaikalla. Kolmas paikka oli myös odotuksissa, mutta siitä jäätiin harmillisesti. Oma äänimäärä oli huikea ensikertalaiselle. Äänestäjät halusivat muutosta, ja se näkyi valtakunnallisesti, Luoma-aho sanoi.

Suomalainen ensin

Perussuomalaisista eniten ääniä sai Keski-Suomen vaalipiirissä everstiluutantti (evp) Tomi Immonen. Laukaassa asuva Immonen oli eduskuntavaalien ensikertalainen, ja pottina oli 5 285 ääntä.

– Olen iloisin ja helpottunein mielin. Yhdeksän kuukauden vaalikampanja on takanapäin, ja seuraavaksi saa keskittyä työntekoon eduskunnassa, Immonen iloitsi.

57-vuotiaalla Immosella on takanaan 30 vuoden sotilasura, joka sisältää myös kokemuksia kriisinhallintatehtävistä ja kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä.

– Ammattisotilaana olen joutunut sopeutumaan uusiin tehtäviin, ja muutokset eivät juurikaan tässä iässä enää jännitä, Immonen totesi.

Hän toimii Laukaan kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtajana ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajana. Perheeseen kuuluvat avovaimo ja kolme lasta.

– Olen suoraselkäinen mies. Ajan suomalaisten etua ja asiaa. Suomalainen tulee ensin. Liian paljon rahaa ja hyvinvointia on annettu ilmaiseksi muualle, Immonen lausui.

Muutosta haluttiin

Toinen uusi Keski-Suomen perussuomalainen kansanedustajana on Kaisa Garedew. Jyväskyläläinen Garedew keräsi 5 112 ääntä, kun viime eduskuntavaaleissa tulos oli 1 675 ääntä.

– Tosi mahtavalta ja hyvältä tuntuu. Esitän nöyrän kiitoksen kaikille äänestäjille. Perussuomalaisten vaaliteemat purivat ja muutosta haluttiin, Garedew luonnehti.

Hänen mukaansa vaalikentillä ihmisiä huolestutti muun muassa valtion velkaantuminen.

– Myös translain läpimeno oli suuri pettymys monille äänestäjille. Lisäksi ruoan ja bensan hintojen nousu sekä korkea ilmastotavoite huolestuttivat. Ihmiset olivat todella kyllästyneitä Marinin hallitukseen, Garedew kertoi.

45-vuotias Garedew on lähihoitaja. Hän toimii myös alue- ja kaupunginvaltuutettuna. Perheeseen kuuluvat aviomies ja viisi lasta.

– Varmasti teen työtä koko sydämelläni Suomen kansan puolesta. Tavallinen kansa, duunarit, lapsiperheet ja kristilliset arvot ovat minulle todella tärkeitä, Garedew painotti.

Demokratia toimi

Jämsäläinen kansanedustaja Jouni Kotiaho sai vaaleissa 3 650 ääntä, mikä on lähes 800 ääntä enemmän kuin viime vaaleissa. Se ei kuitenkaan riittänyt jatkokauteen.

– Demokratia pelasi, kansa äänesti ja elämä jatkuu. Saimme puolueena enemmän ääniä kuin vuoden 2019 vaaleissa, mutta niin saivat muutkin puolueet. Tämän takia Keski-Suomen kolmas paikka lipsahti demareille, Kotiaho analysoi.

Perussuomalaiset europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen ja konkariedustaja Toimi Kankaanniemi eivät lähteneet enää ehdolle eduskuntavaaleihin.

Mika Rinne