Suomen eduskuntavaalien ja Ruotsin valtiopäivävaalien tuloksissa on yllättävänkin paljon yhteistä. Keskeisenä punavihreän koalition tuuppaaminen historian hämärään. Suomen uusi hallitus rakentuisi luontevasti perussuomalaisten ja kokoomuksen ympärille. Perussuomalaisten tukema vähemmistöhallitus Ruotsin tapaan ei sen sijaan näytä todennäköiseltä.

Naapurimaan poliittisiin kommentaattoreihin on tehnyt ilmeisen lähtemättömän vaikutuksen kylmyys, jolla Sanna Marin heitti hallituskumppaninsa ”bussin alle” taatakseen itselleen ja puolueelleen vaalivoiton. Näin Svenska Dagbladetin Olof Ehrenkrona:

– Kun sosialidemokraattien johtaja Sanna Marin vaalikampanjan aikana varmistui hallituspuolueita uhkaavasta vaalitappiosta, hän oli tarpeeksi tunteeton vaatimaan taktista äänestämistä perussuomalaisten pysäyttämiseksi. Seurauksena keskustapuolue, vihreät ja vasemmistoliitto, joka on vanhan kommunistipuolueen perillinen, menettivät vieläkin enemmän äänestäjiä.

Äänestäjien viesti oli Suomessakin selvä

Ehrenkronan mukaan äänestäjien viesti on selvä: ei enää punavihreätä politiikkaa. Niinpä hallitus rakentuisi loogisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten ympärille. Taloussotku on siivottava ja budjettivajeesta on päästävä eroon rakenneuudistusten avulla.

– Tuntuuko tutulta? Suomella on jälleen tilaisuutensa osoittaa olevansa aikuisten Ruotsi.

– Kun pöly vaalien jälkeen oli laskeutunut, kävi selväksi, että Suomen ja Ruotsin vaalituloksella on hyvin paljon yhtäläisyyksiä, aloittaa SVT analyysinsa Suomen eduskuntavaalien tuloksesta.

Suomeen tuskin vähemmistöhallitusta

Erojakin on. Valtiotieteilijä Thomas Karv arvelee, että Suomessa tuskin onnistuisi vähemmistöhallitus Ruotsin tapaan. Siis sikäläistyyppinen moderaattien, kristillisdemokraattien ja liberaalien koalitio, jota ruotsidemokraatit tukee valtiopäivien äänestyksissä.

– Suomessa tuskin hyväksyttäisiin, että perussuomalalaiset ainoastaan tukevat hallitusta sen sijaan, että heidät pakotettaisiin mukaan hallitukseen kantamaan vastuuta, Karv toteaa SVT:n haastattelussa.

Marin ilmoitti tänään, ettei hän hae jatkokautta SDP:n puheenjohtajana.

SUOMEN UUTISET