Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä vasemmistoliittolainen Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki meni liian pitkälle lietsomalla kannattajiaan lähes suoranaiseen kapinaan hallitusneuvotteluiden vuoksi.


Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti eilen Säätytalolle hallitusneuvotteluihin lähtevistä puolueista. Neuvotteluihin osallistuvat kokoomuksen ja perussuomalaisten ohella kristillisdemokraatit ja rkp.

Odotetusti vihervasemmiston reaktio hallituspohjaan vaihteli vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon Twitterissä esittämästä huolista muun muassa U-käännöksestä EU:n, maahanmuuton ja ilmastopolitiikan osalta suoranaiseen pelotteluun ”kylmästä kyydistä ihmisille ja ympäristölle”. Samaa kylmää kyytiä suomalaisille povailivat demareiden kansanedustaja Matias Mäkynen ja vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson Twitterissä.

Haluuko Arhinmäki mellakoita?

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä vasemmistoliittolainen Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki meni kuitenkin Facebookissa kirjoittamassaan kannanotossa liian pitkälle lietsomalla kannattajiaan lähes suoranaiseen kapinaan.

– Arhinmäki vertaa hallituspohjan muodostamista vuoden 1918 sisällissodan aikaan. Hän kirjoittaa muun muassa, että ”nyt tarvitaan vastarintaa, niin kaduilla kuin kabineteissa” ja jatkaa, että ”siihen onkin hyvä mahdollisuus jo maanantaina”. Haluaako Arhinmäki aloittaa mellakat ja horjuttaa yhteiskuntarauhaa? Me kaikki tiedämme, kuinka helppoa on lietsoa esimerkiksi vasemmistolaisia antifa-aktivisteja väkivaltaan ja anarkiaan, Antikainen varoittaa.

– Arhinmäellä on itsellään tunnetusti kokemusta mellakoinnista ainakin Smash ASEM -mielenosoituksessa vuonna 2006, jossa hänet otettiin poliisin toimesta kiinni.

Vasemmistossa ottaa koville

Antikaisen mielestä on erittäin huolestuttavaa, että demokraattisten vaalien lopputuloksen perusteella käytäviä hallitusneuvotteluita yritetään vaikeuttaa apulaispormestarin suulla. Kyseessä ovat vasta neuvottelut. Vasemmistoliitto osallistui samankaltaisiin neuvotteluihin vuonna 2019.

– Ottaako vaalitulos vasemmistossa niin koville, että siellä halutaan jo kiihottaa äärivasemmistolaiset kaduille ennen kuin uusi hallitus on edes muodostettu? Onko vasemmiston tarkoituksena estää uuden hallituksen syntyminen, jotta Marinin vaalit hävinnyt hallitus saisi jatkaa vallassa mahdollisimman kauan, Antikainen kysyy.

– Demokratian kannalta tällainen toiminta kesken prosessin vaikuttaa jo hallitusneuvotteluiden etenemisen tietoiselta vaikeuttamiselta. Keskusta-oikeisto otti rökälevoiton vihervasemmistosta ja vaikka se nyt joitakin kiukuttaa, niin se on osa demokratiaa.

Ei kunnioita demokratiaa

Antikainen muistuttaa, miten Arhinmäen itsensä viittaama ”kansakuntamme synkin vuosi” käynnistyi.

– Sisällissota käynnistyi vuonna 1918, kun Helsingin työväentalon torniin vietiin punainen lyhty merkiksi siitä, että punakaarti oli ottanut vallan Helsingissä. Onko vasemmisto jälleen sytyttämässä punaista lyhtyä kapinan merkiksi, kun Arhinmäki ei näytä kunnioittavan demokratiaa ja pitää ilmeisesti vaalitulosta vääränä?

SUOMEN UUTISET