

LEHTIKUVA
EU:lta kauppaetuja kehittyville maille – jos ottavat vastaan ilman oleskelulupaa jääneitä paluumuuttajia
Euroopan unioni on Ruotsin puheenjohtajakaudella terästämässä linjaansa laittomaan maahanmuuttoon. Unioni ajaa tullietuuksia kehittyville maille, jotka suostuvat vaille oleskelulupaa jääneiden siirtolaistensa palauttamiseen. Ihmisoikeusaktivistit pitävät kaupan kytkemistä palautuksiin kiristyksenä.
EU valmistautuu uudistamaan kansainvälistä kauppaa sääntelevän ja kehittyville maille tullietuja tarjoavan GSP-sopimuksen (Generalised Scheme of Preferences). Ruotsin puheenjohtajakaudella EU haluaa sopimukseen vastavuoroisen ehdon vailla oleskelulupaa olevien henkilöiden palauttamisesta lähtömaahansa.
Runsaat 50 vuotta sitten luotu GSP-järjestelmä pyrkii auttamaan kehittyviä maita vahvistamaan talouttaan ja rohkaisemaan niitä toteuttamaan ihmisoikeus-, työ- ja ympäristöuudistuksia.
Kauppa keinoksi rajoittaa siirtolaisvirtaa
EU valmistelee parhaillaan uutta sopimusta, joka olisi voimassa seuraavat 10 vuotta. Nykyinen sopimus umpeutuu vuoden lopussa.
Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että vaikkapa Afganistanin ja Bangladeshin kaltaiset valtiot menettäisivät mahdolliset kaupalliset etunsa, jos ne eivät suostu ottamaan vastaan EU:n alueella laittomasti oleskelevia kansalaisiaan.
Maahanmuuttajien vyöry EU:n alueelle on jälleen kasvamassa ennätysmittoihin ja se vaikuttaa GSP:n valmisteluun. Yhä useammat valtiot ovat valmiita ottamaan kansainvälisen kaupan järjestelyt mukaan keinoksi rajoittaa siirtolaisvirtaa.
Ristivetoa palautusehdon laillisuudesta
Laittomaan maahanmuuttoon puuttuminen ei Politicon mukaan ole miellyttänyt kaikkia. Entinen WTO:n juristi Geraldo Vidigal toteaakin kahden kansalaisjärjestön tilaamassa lausunnossa, että tullietuuksien sitominen laittomien siirtolaisten palauttamiseen on ”maailman kauppajärjestön oikeusperustan vastaista”.
Ehdotus on herättänyt tuohtumusta myös ihmisoikeusaktivistien keskuudessa. Aktivistit väittävät, että EU kiristää palautusehdolla kolmansia maita. Viime viikolla 20 järjestön ryhmä kehotti EU:ta hylkäämään kiistanalaisen aloitteen. Järjestöt väittävät kirjeessään, että sopimus asettaa kumppanuudet “vaaraan” kolmansien maiden kanssa .
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Maailman kauppajärjestö Geraldo Vidigal ihmisoikeus- työ- ja ympäristöuudistukset Ruotsin puheenjohtajakausi kauppasopimus Generalised Scheme of Preferences GSP kehittyvät maat Bangladesh ihmisoikeusaktivisti kiristäminen laittomat maahanmuuttajat palautukset tullit siirtolaiset Euroopan unioni WTO pakkopalautukset oleskelulupa Afganistan EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus esitti ensin satojen miljoonien sosiaaliturvan leikkaamista – muutama tunti myöhemmin halusi tarjota toimeentulotukea laittomasti maassa oleville

Purra ja Rantanen äimistyneinä: Olipa kriisi mikä tahansa, hallitus haalii lisää turvapaikanhakijoita Suomeen

Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto

Laittomien maahanmuuttajien vyöry Eurooppaan vilkkainta sitten vuoden 2016

Pakolaispaine kasvaa edelleen EU:ssa – turvapaikanhakijat nukkuvat jo kaduilla Belgiassa

Ei turvapaikkaa laittomasti maahan tulleelle – Britannian uusi lakiesitys haluaa pysäyttää kumiveneet

Pakolaiskriisi on täällä taas – Välimeren ylittää yli 2 000 laitonta siirtolaista vuorokaudessa ja luvut lähestyvät vuoden 2015 tasoa

EU ja Tunisia sopimukseen luvattoman siirtolaisuuden kitkemiseksi – hintalappu miljardi euroa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
