

LEHTIKUVA
Espanjan ennenaikaiset vaalit johtivat poliittisen umpikujaan – enemmistöhallituksen muodostaminen erittäin vaikeaa
Espanja ajautui sunnuntain vaalien tuloksena jo yleiseurooppalaiseksi muodostuneeseen umpikujaan, jossa enemmistöhallituksen muodostaminen näyttäisi olevan yhä vaikeampaa maahan katsomatta. Oikeistolainen PP voitti vaalit mutta myös sosialistit menestyivät.
Espanjan aikaistetut parlamenttivaalit olivat oiva poliittinen veto sosialistien johtajalta ja pääministeri Pedro Sánchezilta. Oikeiston toukokuinen voittokulku alue- ja paikallisvaaleissa jäi nyt vaimeaksi.
Vaalien kiistaton voittaja on kuitenkin oikeistolainen Partido Popular, jonka ääniosuus nousi Politicon mukaan edellisvaaleista yli 10 prosenttiyksikköä ja oli nyt 33,1 prosenttia. Tulos tarkoittaa 136 paikkaa Espanjan 350-paikkaisessa parlamentissa.
Pääministeri Sánchezin Espanjan sosialistinen työväenpuolue nosti sekin hieman yllättäen ääniosuuttaan ja sai 31,7 prosenttia äänistä sekä 122 paikkaa parlamentissa.
Hallitusvaihtoehdot vähissä
Laitaoikeistoon lasketun Vox-puolueen lähes kirkossa kuulutettu vaalivoitto kääntyi tappioksi ja se sai 12,4 prosenttia äänistä ja 33 paikkaa. Näin etukäteen uumoiltu PP:n ja Voxin enemmistöhallitus jäi haaveeksi.
Neljänneksi ylsi vasemmistoliittouma Sumar 12,3 prosentin ääniosuudella 31 paikalla.
PP:n johtaja Alberto Núñez Feijóo ilmoitti yöllä pyrkivänsä muodostamaan maahan vähemmistöhallituksen. Jos sosialistit mielivät pysyvänsä vallassa, se taas vaatinee haastavaa yhteistyötä baskien ja katalaanien separatistien kanssa. Uudet vaalit on mahdollinen vaihtoehto pattitilanteessa.
Äänestysprosentti oli niukasti yli 70 ja neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisissä parlamenttivaaleissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- paikallis- ja aluevaalit parlamentin enemmistö Espanjan parlamenttivaalit 2023 katalaanit baskit Sumar Espanjan sosialistinen työväenpuolue Partido Popular Alberto Núñez Feijóo uudet vaalit umpikuja vähemmistöhallitus PSOE VOX-puolue (Espanja) Pedro Sánchez
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Pakolaiskriisi on täällä taas – Välimeren ylittää yli 2 000 laitonta siirtolaista vuorokaudessa ja luvut lähestyvät vuoden 2015 tasoa

EU-parlamentin pääneuvottelija: Jäsenmaiden on pian pakko ottaa vastaan pakolaisia ja siirtolaisia

Italian senaatti hyväksyi Giorgia Melonin tiukat maahanmuuttolait – hallitus haluaa panostaa kotimaiseen työvoimaan

Kristillisdemokraatit kaatoivat Hollannin hallituksen – maahanmuutto taas keskeinen erimielisyyksien aihe
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää