Espanja ajautui sunnuntain vaalien tuloksena jo yleiseurooppalaiseksi muodostuneeseen umpikujaan, jossa enemmistöhallituksen muodostaminen näyttäisi olevan yhä vaikeampaa maahan katsomatta. Oikeistolainen PP voitti vaalit mutta myös sosialistit menestyivät.

Espanjan aikaistetut parlamenttivaalit olivat oiva poliittinen veto sosialistien johtajalta ja pääministeri Pedro Sánchezilta. Oikeiston toukokuinen voittokulku alue- ja paikallisvaaleissa jäi nyt vaimeaksi.

Vaalien kiistaton voittaja on kuitenkin oikeistolainen Partido Popular, jonka ääniosuus nousi Politicon mukaan edellisvaaleista yli 10 prosenttiyksikköä ja oli nyt 33,1 prosenttia. Tulos tarkoittaa 136 paikkaa Espanjan 350-paikkaisessa parlamentissa.

Pääministeri Sánchezin Espanjan sosialistinen työväenpuolue nosti sekin hieman yllättäen ääniosuuttaan ja sai 31,7 prosenttia äänistä sekä 122 paikkaa parlamentissa.

Hallitusvaihtoehdot vähissä

Laitaoikeistoon lasketun Vox-puolueen lähes kirkossa kuulutettu vaalivoitto kääntyi tappioksi ja se sai 12,4 prosenttia äänistä ja 33 paikkaa. Näin etukäteen uumoiltu PP:n ja Voxin enemmistöhallitus jäi haaveeksi.

Neljänneksi ylsi vasemmistoliittouma Sumar 12,3 prosentin ääniosuudella 31 paikalla.

PP:n johtaja Alberto Núñez Feijóo ilmoitti yöllä pyrkivänsä muodostamaan maahan vähemmistöhallituksen. Jos sosialistit mielivät pysyvänsä vallassa, se taas vaatinee haastavaa yhteistyötä baskien ja katalaanien separatistien kanssa. Uudet vaalit on mahdollinen vaihtoehto pattitilanteessa.

Äänestysprosentti oli niukasti yli 70 ja neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisissä parlamenttivaaleissa.

SUOMEN UUTISET