Osavaltioiden ja Yhdysvaltain liittovaltion välinen köydenveto rajavalvonnasta jatkuu. Nyt Texas on hyväksynyt lain, joka antaa Texasin osavaltion viranomaisille oikeuden pidättää ”paperittomat” maahantulijat kaikkialla Texasin alueella. Laittomasti maahan tulleelle annettaisiin kaksi vaihtoehtoa: poistu vapaaehtoisesti maasta heti tai mene vankilaan.

Texasin osavaltion kuvernööri Greg Abbott on allekirjoittanut lain, joka tekee laittomasta maahantulosta osavaltiotasoisen rikoksen, kertoo NBC News. Yhdysvaltain rajan ylittäminen muualta kuin virallisten rajanylityspaikkojen kautta on jo nyt liittovaltiotason rikos, mutta liittovaltio ei ole enää Bidenin kaudella paljon piitannut etelärajan yli laittomasti tulevista siirtolaisista.

Samassa yhteydessä Texasin osavaltio hyväksyi 1,5 miljardin dollarin määrärahan rajamuurin rakentamisen jatkamiseen. Myös liikkuvan poliisin partiointia ongelmallisilla alueilla rajan läheisyydessä on tarkoitus lisätä.

Maasta poistumalla välttyy vankilalta

Maaliskuussa voimaan astuva laki antaa Texasin osavaltion viranomaisille oikeuden pidättää ”paperittomat” maahantulijat kaikkialla Texasin alueella. Rangaistus laittomasta maahantulosta olisi ensimmäisellä kerralla kuuden kuukauden vankeusrangaistus. Uusintarikoksesta rangaistus olisi kahdesta vuodesta kahteen kymmeneen vuoteen vankeutta.

Laittomasti maahan tullut voidaan jättää rangaistukseen tuomitsematta, mikäli hän suostuu välittömästi poistumaan maasta. Texas Tribune -uutissivuston mukaan uutta lakia voitaisiin soveltaa siten, että jos laittomasti maahan tullut ei suostu vapaaehtoisesti lähtemään maasta, hänet laitetaan ensin kuudeksi kuukaudeksi vankilaan. Sen jälkeen poliisi kuljettaa hänet suoraan raja-asemalle. Mikäli siirtolainen yhä kieltäytyy palaamasta Meksikoon, häntä odottaa uusi, kovempi vankeusrangaistus.

Juristit: Ihmisoikeuksien ja perustuslain vastaista

Ihmisoikeusjuristit ja perustuslakiasiantuntijat ovat jo kiirehtineet huomauttamaan, että Texasin uusi laki loukkaa siirtolaisten ihmisoikeuksia ja on Yhdysvaltain perustuslain vastainen, koska perustuslaissa säädetään, että maahanmuuttoa koskeva lainsäädäntö kuuluu liittovaltion toimivaltaan.

Odotettavissa onkin, että Bidenin oikeusministeriö haastaa Texasin osavaltion oikeuteen. Viime kädessä asiaa puidaan korkeimmassa oikeudessa. Texasin kuvernööri Abbott laskee ehkä sen varaan, että korkein oikeus on konservatiisempi kuin aiemmin, koska siellä istuu kolme Donald Trumpin kaudella nimitettyä tuomaria. Joka tapauksessa rajakysymys nousee jälleen keskusteluun maanlaajuisella tasolla.

Osavaltiot kamppailevat liittovaltiota vastaan

Texasin uusi laki on osa etelärajan osavaltioiden ja liittovaltion hallinnon välistä köydenvetoa rajavalvonnasta. Aiemmin liittovaltion tuomioistuin on muun muassa määrännyt Texasin purkamaan kelluvan rajaesteen, jonka Texas rakensi Rio Granden keskelle.

Rajalla on nähty surkuhupaisiakin tilanteita, kun osavaltion poliisit käyvät ensin laittamassa joen rantaan piikkilankaesteitä ja liittovaltion rajavartijat tulevat myöhemmin leikkaamaan piikkilankaan aukkoja, jotta laittomat maahantulijat pääsevät esteestä läpi.

Kuten Suomen Uutiset äskettäin raportoi, Yhdysvaltojen etelärajalla on lyöty kaikki tähän astiset ennätykset laittomasti maahan tulevien määrässä. Väkeä tulee Afrikasta ja jopa Kiinasta asti kymmenen tuhannen tulijan päivävauhdilla. Tilanne on niin paha, että jopa presidentti Biden on alkanut huolestua. Republikaanit yrittävät painostaa Bidenia hyväksymään liittovaltiotasoisen lain, joka antaisi rajavartijoille mahdollisuuden lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanottaminen kokonaan ja pikakäännyttää kaikki laittomasti maahan pyrkivät.

SUOMEN UUTISET