Suomi ottaa tänä vuonna vastaan 500 kiintiöpakolaista. Kiintiö on pienin miesmuistiin. Uutena ryhmänä Suomeen otetaan venezuelalaisia. Sosialistien hallitsema Venezuela on ollut kaaoksessa jo vuosia.

Vuonna 2024 Suomi ottaa vastaan 500 kiintiöpakolaista. Eduskunta päätti pakolaiskiintiöstä valtion talousarvion vahvistamisen yhteydessä. Pakolaiskiintiö on pienin miesmuistiin.

Suomi on vastaanottanut kiintiöpakolaisia 1970-luvulta alkaen. Tällä vuosituhannella kiintiöpakolaisten määrä on yleensä ollut 750 henkilöä vuodessa. Marinin hallituksen kaudella määrä oli kuitenkin selvästi suurempi: vuonna 2021 1 050, vuonna 2022 1 500 ja vuonna 2023 1 050.

Suomeen saapuneiden kiintiöpakolaisten määrästä, kansalaisuudesta sekä ikä- ja sukupuolijakaumasta löytyy tarkempia tietoja Maahanmuuttoviraston tilastoista.

Naiset ja lapset etusijalla

Suomi on päättänyt vastaanottaa vuonna 2024 pääosin samoja kansallisuuksia kuin aiempinakin vuosina, eli syyrialaisia, afganistanilaisia ja kongolaisia. Lisäksi Suomi ottaa Libyasta Ruandaan siirrettyjä pakolaisia, jotka UNHCR on arvioinut hyvin haavoittuvassa asemassa oleviksi.

– Suomi valitsee [Ruandasta] ensisijaisesti sudanilaisia, eritrealaisia ja etiopialaisia naisia ja lapsia. Lisäksi voidaan valita myös heidän perheitään, kertoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston erityisasiantuntija Mirka Eirola Suomen Uutisille.

Uutena ryhmänä venezuelalaiset

Uutena ryhmänä Suomeen otetaan venezuelalaisia. Suomi on toinen maa Euroopassa, joka on ottanut vastaan Venezuelan pakolaisia.

Sisäministeriön erityisasiantuntija Mirka Eirola kertoo, että venezuelalaiset tulevat Perusta. Kyseessä ovat henkilöt, joiden YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on katsonut olevan kansainvälisen suojelun ja uudelleensijoituksen tarpeessa.

Sosialistien hallitsema Venezuela on ollut kaaoksessa jo pitkään. Yli kolme miljoonaa ihmistä on muuttanut maasta vuodesta 2015 alkaen.

SUOMEN UUTISET