Viime vuodenvaihteessa maailmassa oli 117,3 miljoonaa pakolaista, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR uudessa vuosiraportissaan. Pakolaisten määrä on ollut kasvussa jo 12 vuotta. Pahin tilanne on Sudanissa, mutta myös Venäjä jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa.

– Synkkien ja kasvavien lukujen takana piilee lukemattomia inhimillisiä tragedioita. Tämän kärsimyksen pitäisi saada maailma hereille, jotta voisimme puuttua taustalla oleviin syihin, sanoo pakolaiskomissaari Filippo Grandi YK:n pakolaisjärejstö UNHCR:n Global Trends -lehdistötiedotteessa.

– On korkea aika saada taistelevat osapuolet kunnioittamaan perustavaa laatua olevia kansainväliseen oikeuteen ja sodankäyntiin liittyviä lakeja. Tarvitsemme parempaa yhteistyötä ja koordinoituja toimia konfliktien, ihmisoikeusloukkausten sekä ilmastokriisin ratkaisemiseksi, jotta pakolaisten määrä ei jatkaisi kasvuaan.

Sudanissa kolmas sisällissota

Keskeinen syy pakolaismäärän kasvuun on nopeasti laajentunut konflikti Sudanissa. Sudanin kolmas sisällissota alkoi huhtikuussa 2023 ja se on johtanut maailman suurimpaan pakolaiskriisiin, joka uhkaa pahentua entisestään.

UNHCR:n raportissa mainitaan myös Kongon demokraattinen tasavalta, Myanmar sekä Gaza. Israelin ja Hamasin sodan jaloista on joutunut lähtemään arviolta 1,7 miljoonaa ihmistä, eli 75 prosenttia alueen väestöstä.

Eurooppa ei ole sivussa

Pakolaiskriisi koskee konkreettisesti myös Eurooppaa. Venäjän hyökkäyssotaa pakenee kuusi miljoonaa ukrainalaista. Euroopasta haki turvapaikkaa miljoona maanosan ulkopuolelta tullutta ihmistä.

YK:n raportti ei ole pelkästään toivoton, sillä miljoonat ihmiset ovat viime vuonna myös pystyneet palaamaan koteihinsa.

SUOMEN UUTISET