Vaikka Suomessa ei ole pulaa työvoimasta, kokoomus ja vihreät ovat valmiita haalimaan Suomeen uutta halpatyövoimaa ulkomailta, selvisi Pörssisäätiön kansanedustajille järjestämässä tulevaisuuskeskustelussa. Perussuomalaiset keskittyisi mieluummin korjaamaan työmarkkinoiden järjestelmätason ongelmia, kuten kannustimia ja vääränlaista koulutuspolitiikkaa.

Suomessa sanotaan olevan työvoimapula, vaikka maassa on satojen tuhansien työvoimareservi, ja samaan aikaan moni työssä oleva joutuu sinnittelemään vajailla työtunneilla. Myös EU-alueen työvoima on suomalaisten yritysten käytettävissä.

Pörssisäätiön kansanedustajille järjestämässä tulevaisuuskeskustelussa kokoomuksen Petteri Orpolta ja vihreiden Iiris Suomelalta ei kuultu sanaakaan työtä hakevien suomalaisten työllistämiseksi tai työmarkkinoiden ongelmien korjaamiseksi. Molemmat olisivat sen sijaan valmiita haalimaan Suomeen lisää halpatyövoimaa ulkomailta.

Kokoomus ja vihreät unohtivat suomalaiset

Suomela vauhtiin päästyään luetteli ensiksi pitkän litanian matalapalkka-alojen työtehtäviä, joiden tekijöistä ei ole Suomessa pulaa, mutta joiden työllistymisen esteenä ovat kannustinloukut ja monet muut työmarkkinoiden valuviat. Suomelan mielestä maahanmuuttajia tarvitaan myös kaikille muille aloille.

Suomelan vinoutuneessa talous- ja työllisyysajattelussa on siis kansantaloudellisesti järkevää täyttää avoimet työpaikat maahanmuuttajilla ja samaan aikaan ylläpitää yhä suuremmaksi paisuvaa työttömien työnhakijoiden joukkoa, josta kertyy valtavat kustannukset veronmaksajille.

– Suomeen tarvitaan siivoojia, ravintola-alan työntekijöitä, me tarvitaan koodareita ja saatavuusharkinnasta pitää luopua, Suomela päästeli ja muisti myös nuhdella veronmaksajia rasistisista asenteista.

Kokoomuksen Orpon linja on sama. Myös hänen mielestään Suomessa työvoimapula on ”täyttä totta”.

– Suomeen tarvitaan runsaasti työperäistä maahanmuuttoa, joka puolelle Suomea, lähestulkoon kaikille aloille, Orpo hehkutti.

Orpokaan ei sanonut mitään työn kannustavuuden ongelmista. Orpon kokoomuslainen ajattelu lähteekin ilmeisimmin siitä, että halpatyövoiman maahan tuominen hyödyttää yrityksiä, jotka saavat käyttöönsä vähään tyytyvää, puoli-ilmaista työvoimaa.

Sen paremmin kokoomus kuin vihreätkään eivät luota siihen, että suomalaiset työntekijät kykenisivät tekemään työt Suomessa.

Kallis asuminen osa ongelmaa

Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti, että sana ”työvoimapula” ei kuvaa työmarkkinatilannetta kovinkaan hyvin.

– Eri aloilla ja sektoreilla on erilaiset työvoimapulat. Esimerkiksi Helsingissä asuminen maksaa jo niin paljon, että normaalilla duunarilla ei ole mahdollista asua pääkaupungissa, mistä seuraa työvoimapulaa esimerkiksi päiväkoteihin, sairaaloihin ja ravintola-alalle.

Purra huomautti, että työvoiman saatavuuden vaikeuksien taustalla ovat myös järjestelmätason ongelmat, kuten vääränlainen koulutuspolitiikka.

– Esimerkiksi eräille ammattialoille ei ole työvoimaa, koska ammatillinen koulutus ei tuota riittävästi osaajia. Koulutuksen sisältöihin on siis kiinnitettävä huomiota, Purra sanoi.

Hän totesi, että todellisista huippuosaajista käydään kovaa kilpailua yrityksissä ympäri maailmaa, ja mikäli heitä haluttaisiin Suomeen, monen asian yhtälössä pitäisi osua kohdalleen.

Myös kannustinloukuista tulisi päästä eroon.

– Työn tekeminen ei ole tällä hetkellä kannattavaa, Purra sanoi.

Hän on pitänyt aiemminkin esillä kannustinloukkuongelmaa ja maininnut, että jos työn kannustimet olisivat kunnossa, ei olisi tarvetta työperäiselle maahanmuutolle EU:n ulkopuolelta.

Vasemmisto haukkuu viranomaisia

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalon mukaan Suomeen ei tule huippuosaajia muun muassa viisumien saamiseen liittyvien ongelmien ja huonon asenteen vuoksi. Purra vastasi Honkasalolle, että tämän lausunto oli käsittämätön.

– Migri tutkii turvapaikkahakemuksia nopeasti. Jos päätökset eivät miellytä teitä, se on eri asia. Migrin tehtävä on tutkia maahantulon edellytyksiä ja päätöksiä ei ole syytä kyseenalaistaa, koska siellä noudatetaan voimassa olevaan lainsäädäntöä. Migri tekee turvapaikkaselvitykset ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyvät selvitykset, Purra sanoi.

Hän huomautti myös, että Suomeen ei ole tarkoituksenmukaista tuoda rajattomasti uutta työvoimaa, koska työvoimareserviä on maassa jo valmiiksi.

– Meillä on Suomessa edelleen saatavuusharkinta, jolla on tarkoitus suojata maamme työmarkkinoita. Myös sosialidemokraatit ovat – ainakin aiemmin – halunneet pitää siitä kiinni.

Saatavuusharkinta on suorittavan tason työtehtäviin kohdistuvaa työvoimapoliittista harkintaa, jossa selvitetään ennen oleskeluluvan myöntämistä EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelta tulevalle työntekijälle, onko Suomessa jo saatavilla sopivaa työvoimaa.

SUOMEN UUTISET