Vaikka Suomessa on satojen tuhansien tekijöiden työvoimareservi, silti sekä vihervasemmistohallituksen että kokoomuksen mielestä Suomeen tarvitaan nyt runsaasti matalapalkkamaahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta. Perussuomalaiset korjaisi mieluummin työn kannustavuusongelmat Suomessa.

Valtiovarainministeriön (VM) tuoreen arvion mukaan talouden kasvu uhkaa hidastua ensi vuotta kohti kuljettaessa ja julkisen talouden epätasapaino alkaa syvetä. Kiihtyvä inflaatio hidastaa talouskasvua.

Kestävyysvajeella viitataan julkisen talouden kääntymistä alijäämäiseksi tilanteessa, jossa työikäinen väestö ei pysty kustantamaan julkisten palvelujen kasvavaa tarvetta.

VM:n arvion mukaan julkisyhteisöjen menojen ja tulojen rakenteellinen epätasapaino on mittava, eikä julkisen talouden rahoitus ole kestävällä pohjalla pitkällä aikavälillä. Kestävyysvajeen arvioidaan olevan nyt 3,0 prosenttia suhteessa bkt:hen eli noin 9 miljardia euroa vuoden 2026 tasolla mitattuna.

Suomessa yli 33 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa

Kestävyysvajetta voidaan kuroa umpeen rakenteellisilla uudistuksilla, kuten kasvua vauhdittavilla investoinneilla, sääntelyn keventämisellä ja kannustinloukkujen poistamisella. Toinen keino on leikkaukset.

Helsingin Sanomien paneelikeskustelussa eilen eduskuntapuolueiden puheenjohtajilla oli hyvin erilaisia näkemyksiä kestävyysvajeen nujertamiseksi.

Erityisen hämmentävää on, että sekä hallituspuolueiden että toisen pääoppositiopuolueen kokoomuksen mielestä Suomeen tarvittaisiin nyt runsaasti lisää työperäistä maahanmuuttoa, vaikka Suomessa jo on valmiiksi satojen tuhansien työttömien suomalaisten reservi.

Lisäksi Suomessa on yli 33 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa, joten työperäisen maahanmuuton huutaminen apuun ei ole uskottavaa.

Vihreät ottaisi koko maailman kylään

Vihreiden Maria Ohisalon mielestä ulkomailta Suomeen tulijoilta ei tarvitsisi edes edellyttää saatavuusharkintaa eli sen arviointia, tarvitaanko jonkin alan työntekijöitä ulkomailta vai löytyisivätkö osaajat jo valmiiksi kotimaasta.

– Tarveharkinnan poistokysymykset ovat akuutteja. On käytetty liikaa energiaa siihen, että on estetty ihmisiä tulemasta tänne, Ohisalo sanoi.

Vaikka Suomessa on satojen tuhansien työttömien työnhakijoiden reservi, pääministeri Sanna Marinin (sd) mielestä yksi talouskasvun suurimpia tulppia on työvoiman saatavuus.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan työmarkkinoita pitää uudistaa voimakkaasti niin, että työmarkkinoille lisätään maahanmuuttajia.

– Työperäistä maahanmuuttoa pitää lisätä niin, että vielä tällä vaalikaudella laitetaan iso pyörä pyörimään.

Kokoomus täysin vihervasemmiston linjoilla

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myötäili hallitusta. Orpollakaan ei ollut tarjota mitään keinoja, miten Suomessa jo olevat työttömät työllistettäisiin, vaan Orpo haali avuksi maahanmuuttajia.

– Me tarvitsemme paljon, moninkertaisesti lisää työperäistä maahanmuuttoa, Orpo hehkutti.

Perussuomalaisten Riikka Purra totesi, että Suomessa työn kannustimien pitää olla kunnossa.

– Ilman kasvua ja työllisyyttä asiat eivät ratkea. Työn kannustimien pitää kuitenkin olla kunnossa, mutta ne eivät ole. Siihen suurin syy on verokiila. Jos työn kannustimet olisivat kunnossa, ei olisi tarvetta työperäiselle maahanmuutolle EU:n ulkopuolelta, Purra sanoi.

Hän painotti, että Suomessa on ymmärrettävä sosiaaliturvaan nojaavan työvoiman vaikutukset julkiselle taloudelle.

– Emme voi ajatella, että on aina hyvä, jos kaikki tänne suostuvat tulevat tänne.

SUOMEN UUTISET