

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset on valmis purkamaan kannustinloukkuja veronalennuksilla: Suomessa on tultava toimeen palkalla ilman tulonsiirtoja
Perussuomalaisten mielestä Suomi tarvitsee nyt voimakkaan korjausliikkeen hyvinvointivaltiomme pelastamiseksi. Yhtenä toimenpiteenä perussuomalaiset pyrkisi talous- ja sosiaalipolitiikalla tukemaan talouskasvua ja työllisyyttä. Perussuomalaiset haluaakin ryhtyä toimiin kannustinloukkujen purkamiseksi.
Perussuomalaisten tänään julkaisema talouspoliittinen ohjelma on laaja politiikkatoimien kokonaisuus, jota voidaan hyvin kutsua myös Suomen talouden pelastuspaketiksi.
Marinin-Saarikon hallitus ei ole osannut säästää mistään, vaan se on lisännyt neljässä vuodessa julkista velkaa kymmenillä miljardeilla euroilla, joista suuri osa ei liity mitenkään koronapandemian hoitoon osoitettuihin tai Ukrainan sodan synnyttämiin lisämenoihin.
Perussuomalaisten mielestä Suomi tarvitsee nyt voimakkaan korjausliikkeen hyvinvointivaltiomme pelastamiseksi. Yhtenä toimenpiteenä perussuomalaiset pyrkisi talous- ja sosiaalipolitiikalla tukemaan talouskasvua ja työllisyyttä. Perussuomalaiset haluaakin ryhtyä toimiin kannustinloukkujen purkamiseksi.
Kannustinloukuilla viitataan eri tilanteisiin, joissa esimerkiksi työttömän ei kannata ottaa työtä vastaan. Myös korkea marginaaliverotus eli lisätulosta menevän veron määrä voi saada aikaan kannustinloukun, koska lisätöiden tekeminen ei kannata. Kannustinloukut vähentävät työllisyyttä ja hidastavat talouskasvua.
Kannustinloukut heikentävät työllisyyttä
Talouspoliittista ohjelmaa tänään Tuumaustunnilla esitellyt kansanedustaja Lulu Ranne korostaa, että kannustinloukkuihin on puututtava ensisijaisesti verotusta keventämällä.
– Suomessa on tultava palkalla toimeen ilman tulonsiirtoja. Nyt olemme tilanteessa, jossa kannustinloukut ovat vaikuttaneet työllisyyteen voimakkaasti heikentävällä tavalla, sillä Suomessa on edelleen alhaisin työllisyysaste muihin Pohjoismaihin verrattuna. Efektiivinen rajaveroasteemme siirtyä tukien piiristä töihin voi olla yli 100 prosenttia. Tämä toimii samalla kannustimena siirtyä matalapalkkaisista töistä elämään tukien varassa, kuten perussuomalaiset toistuvasti ovat varoittaneet.
Perussuomalaisten linja on, että kaikki Suomessa laillisesti oleskelevat työkykyiset on saatava töihin.
– Kaikkien, myös osatyökykyisten, on osallistuttava Suomen rakentamiseen. Suomi tarvitsee koulutettua ja osaavaa työvoimaa. Toivotamme tervetulleiksi koulutetut ja itsensä elättävät maahanmuuttajat. Kuitenkaan kehitysmaalähtöinen maahanmuutto ei ratkaise huoltosuhteeseen ja työvoimapulaan liittyviä ongelmia, vaan heikentää julkista taloutta, Ranne sanoo.
Mallia Ruotsista
Kannustinloukkujen korjaamiseksi perussuomalaiset kehottaa katsomaan mallia länsinaapuristamme. Ruotsissa on 2000-luvulla harjoitettu pitkäjänteistä veropolitiikkaa, jossa ansiotuloverotusta on kevennetty kaikilla tulotasoilla, mikä on tukenut vahvaa työllisyyskehitystä. Ruotsissa on keskiansioita nauttivan henkilön verotus useita prosenttiyksikköjä Suomea alhaisempi, jolloin kannustin lisätä työntekoa on merkittävästi korkeampaa kuin Suomessa.
Ranne havainnollistaa kannustinloukkua esimerkillä.
– Monessa tapauksessa työttömän ei kannata lähteä töihin, koska se vain vaikeuttaa arkea liikaa ja siltikin tekemällä täyttä työviikkoa saat vain sata euroa enemmän käteen. Eihän se kannusta ketään. Tämä on puhtaasti järjestelmätason ongelma, koska kyllä suomalaiset edelleen haluavat tehdä töitä.
Perussuomalaiset haluaa parantaa erityisesti keskituloisen palkansaajan ostovoimaa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää yhtenä Suomen talouden suurimmista ongelmista sitä, että monissa tapauksissa töihin lähtö ei ole eri syistä kannattavaa.
– Myös esimerkiksi maakunnissa autoilun hinta on jo niin korkea, että moni varsin korkeitakin tuloja ansaitseva ihminen joutuu miettimään, onko työssäkäynnissä järkeä, kun samaan aikaan kaikki muukin maksaa yhä enemmän.
Ensin julkiset menot laskuun, sitten veroja alas
Perussuomalaiset ei kuitenkaan vielä viime syksynä esittänyt vaihtoehtobudjetissaan veronalennuksia. Vaikka perussuomalaiset onkin yksiselitteisesti sitä mieltä, että verotus on aivan liian kovaa eikä mitään veroja voida enää korottaa, perussuomalaiset kuitenkin katsoo, että heti seuraavan hallituskauden aluksi on kyettävä kääntämään julkisen talouden menot selvään laskuun.
Purra korostaa, että veronalennusten aika on ja tulee, mutta ensin vaaditaan tulevilta hallituspuolueilta konkreettisia tekoja ja sitoumuksia siitä, että ”paisunut jättiläinen” saadaan laihdutuskuurille.
– Mielestäni ei voida lähteä siitä, että hallitusohjelmassa ensin tehdään lehmänkauppoja ja linjataan toiveita, että talouskasvu tulee korjaamaan tilannetta ja samalla tehtäisiin suuria veronalennuksia. Perussuomalaiset haluaa tehdä kestävää talouspolitiikkaa, ja siksi menot on saatava ensin laskuun, Purra sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Sanna Marinin hallitus veronalennukset Talouspoliittinen ohjelma huoltosuhde sosiaalipolitiikka hyvinvointivaltio tulonsiirrot Kannustinloukut Vaihtoehtobudjetti Annika Saarikko Riikka Purra Lulu Ranne Talouskasvu Ruotsi Talouspolitiikka Työvoimapula työllisyys verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreät hinkuu Suomeen lisää halpatyövoimaa, kokoomus komppaa vieressä – perussuomalaiset haluaa korjata työn kannustimia ja muita järjestelmätason ongelmia

Perussuomalaisilta talouspoliittinen ohjelma: Rahan viskominen ideologisiin kohteisiin on lopetettava – ”Veronmaksajan tulee hyötyä maksamistaan veroista”

Kysely: Liki 70 prosenttia suomalaisista ei antaisi kehitysapua velkarahalla

Kyselytulokset selkeitä: Kansalaiset kannattavat perussuomalaisten julkista taloutta korjaavia toimenpiteitä

Perussuomalaisten tavoitteena on kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva

Purra: Kehysmenettely ei kerro oikeista kustannuksista – maahanmuuton, EU-takausten ja kehitysavun menot eivät ole mukana

Perussuomalaiset haluaa tarjota suomalaisille lisää työtunteja: ”Maa ei nouse millään muulla kuin työllä ja sillä, että siitä tulee kannattavaa”

Perussuomalaisten Purra esitti tylyn huomion hallituksen talouspolitiikasta – Marin menetti hermonsa

Koskela: Perussuomalaisten talouspoliikka nojaa realiteetteihin – ”Talouden on pyörittävä silloinkin, kun tuulimyllyt eivät pyöri”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää