

MATTI MATIKAINEN
Purra: Kehysmenettely ei kerro oikeista kustannuksista – maahanmuuton, EU-takausten ja kehitysavun menot eivät ole mukana
Tällä hallituskaudella on luovuttu monenlaisista menojen kasvattamisen rajoitteista, esimerkiksi kehysmenettelystä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää tätä hyvin ongelmallisena, sillä menoille ei näin toimien tunnu olevan mitään rajoitteita. Toisekseen kehys ei Purran mukaan huomioi olennaisia menoja.
Riikka Purra puhui asiasta tänään perussuomalaisten uuden talouspoliittisen ohjelman julkaisutilaisuudessa.
– Vaalikauden kehys on ainakin näennäisesti valtion budjetin menojen katto. Sen tarkoitus on tietenkin rajoittaa veronmaksajan maksettavaksi koituvien menojen kokonaismäärää. Mutta tässäpä juuri ongelma. Silloinkin kun menettely on käytössä, ei se huomioi niitä menoja, jotka nimenomaan meidän mielestämme pitäisi huomioida.
Kaikki kustannukset mukaan kehyksiin
Kehyksiin pitää Purran mielestä lisätä erilaisten poliittisten linjausten pitkän aikavälin kustannukset.
– Esimerkiksi maahanmuutto ei ole väliaikainen kertakustannus, millaiseksi se nykyään virheellisesti lasketaan, vaan vuosikymmenten ajan veronmaksajan menotaakkaa lisäävä.
– Nämä kustannukset eivät kuitenkaan kuulu menokehysten sisään, koska sieltä on jätetty ulos kaikki esimerkiksi sosiaaliturvaan liittyvät menot. Mutta mikäli politiikassa tehdään aktiivisia päätöksiä, joilla maahan tietoisesti tuodaan lisää sosiaaliturvan saajia ja lisää huono-osaisuutta, ei menojen lisääntyminen liity talouden sykleihin vaan yksiselitteisesti huonoon politiikkaan. Huonon maahanmuuttopolitiikan veronmaksajille aiheuttamien kustannusten on näyttävä valtion taloudenpidossa. Miljardeja ei saa piilottaa, kuten nyt tehdään, Purra vaatii.
Maailmanhalailu käy kalliiksi
Tämä ei ole Purran mukaan kehysmenettelyn ainoa puute, sillä kehyksiin ei myöskään lasketa valtion takauksia EU-tasolla, joita pelkästään tällä kaudella on lisätty lähes 10 miljardia euroa. Myöskään kehitysapu ei kuulu kehysmenettelyn piiriin.
– Tämä on järjetöntä. Koko julkisen talouden hallinnan järjestelmämme on luotu ikään kuin tämä maailmanhalailu ja suomalaisen verorahojen lappaminen maailmalle olisi jonkinlainen välttämättömyys.
– Mutta ei se ole. Varsinkaan tällaisessa taloustilanteessa. Suomella ei ole varaa tällaiseen ökyilyyn. Samalla kun maa näivettyy, aitoa kasvua ei ole, työ ei kannata, yrittäminen on hankalaa, kaikki maksaa valtavasti – samalla Suomi viskoo rahojaan tähän tapaan. Tähän vaaditaan selkeä muutos, Purra totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kehysmenettely EU-takaukset maailmanhalailu valtion menot Talouspoliittinen ohjelma verovarat veronmaksajat kustannukset Riikka Purra Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus kehitysapu maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kyselytulokset selkeitä: Kansalaiset kannattavat perussuomalaisten julkista taloutta korjaavia toimenpiteitä

Perussuomalaiset asettaisi kehitysavulle tiukat ehdot – kehitysapua tulee myöntää jatkossa vain ylijäämäisestä budjetista

Puoluejohtajat kutsuttiin tv-debattiin valtiontalouden madonluvuista, sopeutuksista ja leikkauksista – pääministeri ja valtiovarainministeri eivät saapuneet paikalle

Kokoomus ja vihervasemmisto kaipaavat työperäistä maahanmuuttoa – perussuomalaiset parantaisi työn kannattavuutta ja toteuttaisi duunarialojen kunnianpalautuksen

Kysely: Liki 70 prosenttia suomalaisista ei antaisi kehitysapua velkarahalla

Perussuomalaisten tavoitteena on kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva

Perussuomalaiset on valmis purkamaan kannustinloukkuja veronalennuksilla: Suomessa on tultava toimeen palkalla ilman tulonsiirtoja

Koskela: Perussuomalaisten talouspoliikka nojaa realiteetteihin – ”Talouden on pyörittävä silloinkin, kun tuulimyllyt eivät pyöri”

Juvonen kehitysyhteistyörahojen väärinkäytöstä: “Nämä ovat suomalaisten rahoja, joita käytetään törkeästi väärin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää