Tällä hallituskaudella on luovuttu monenlaisista menojen kasvattamisen rajoitteista, esimerkiksi kehysmenettelystä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää tätä hyvin ongelmallisena, sillä menoille ei näin toimien tunnu olevan mitään rajoitteita. Toisekseen kehys ei Purran mukaan huomioi olennaisia menoja.

Riikka Purra puhui asiasta tänään perussuomalaisten uuden talouspoliittisen ohjelman julkaisutilaisuudessa.

– Vaalikauden kehys on ainakin näennäisesti valtion budjetin menojen katto. Sen tarkoitus on tietenkin rajoittaa veronmaksajan maksettavaksi koituvien menojen kokonaismäärää. Mutta tässäpä juuri ongelma. Silloinkin kun menettely on käytössä, ei se huomioi niitä menoja, jotka nimenomaan meidän mielestämme pitäisi huomioida.

Kaikki kustannukset mukaan kehyksiin

Kehyksiin pitää Purran mielestä lisätä erilaisten poliittisten linjausten pitkän aikavälin kustannukset.

– Esimerkiksi maahanmuutto ei ole väliaikainen kertakustannus, millaiseksi se nykyään virheellisesti lasketaan, vaan vuosikymmenten ajan veronmaksajan menotaakkaa lisäävä.

– Nämä kustannukset eivät kuitenkaan kuulu menokehysten sisään, koska sieltä on jätetty ulos kaikki esimerkiksi sosiaaliturvaan liittyvät menot. Mutta mikäli politiikassa tehdään aktiivisia päätöksiä, joilla maahan tietoisesti tuodaan lisää sosiaaliturvan saajia ja lisää huono-osaisuutta, ei menojen lisääntyminen liity talouden sykleihin vaan yksiselitteisesti huonoon politiikkaan. Huonon maahanmuuttopolitiikan veronmaksajille aiheuttamien kustannusten on näyttävä valtion taloudenpidossa. Miljardeja ei saa piilottaa, kuten nyt tehdään, Purra vaatii.

Maailmanhalailu käy kalliiksi

Tämä ei ole Purran mukaan kehysmenettelyn ainoa puute, sillä kehyksiin ei myöskään lasketa valtion takauksia EU-tasolla, joita pelkästään tällä kaudella on lisätty lähes 10 miljardia euroa. Myöskään kehitysapu ei kuulu kehysmenettelyn piiriin.

– Tämä on järjetöntä. Koko julkisen talouden hallinnan järjestelmämme on luotu ikään kuin tämä maailmanhalailu ja suomalaisen verorahojen lappaminen maailmalle olisi jonkinlainen välttämättömyys.

– Mutta ei se ole. Varsinkaan tällaisessa taloustilanteessa. Suomella ei ole varaa tällaiseen ökyilyyn. Samalla kun maa näivettyy, aitoa kasvua ei ole, työ ei kannata, yrittäminen on hankalaa, kaikki maksaa valtavasti – samalla Suomi viskoo rahojaan tähän tapaan. Tähän vaaditaan selkeä muutos, Purra totesi.

SUOMEN UUTISET