Valtiovelan korot kasvavat ja eduskuntavaalien alla puolueet ovat vihjailleet menoleikkauksista. Eilisessä Ylen A-Talkissa konkretiaa leikkauksiin ei kuitenkaan kansanedustajilta kuultu perussuomalaisten Ville Taviota lukuun ottamatta. Vasemmistoliiton Jussi Saramon mielestä mitään leikkauksia ei edes tarvitse tehdä, jos vain verotus pidetään nykyisellä tasolla. Tavio huomautti, että vaikka Suomessa on jo nyt yksi maailman korkeimmista veroasteista, sen vastineeksi ei saa palveluja.

Perussuomalaisten Ville Tavio huomautti eilen Ylen A-Talkissa, että valtion velkataakka hipoo jo 60 prosenttia BKT:sta.

– Julkinen sektori on paisunut valtavan suureksi ja tarvitaan korkeaa verotusta, jotta julkista sektoria voidaan pitää yllä. Kuitenkaan korkea verotus ei kannusta tekemään töitä eikä se pidä yllä yritysten kilpailukykyä, Tavio sanoi.

Hallitus on viime vuosina perustellut jatkuvaa lisävelanottoa muun muassa koronalla. Tavio kuitenkin huomautti, että hallitus on ottanut jopa 10 miljardia velkaa, joka ei liity koronaan tai Ukrainan sotaan.

– Rahoja on käytetty huonosti ja velan kasvun määrä per capita on Suomessa Euroopan kärkitasoa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2023 on peräti 8,1 miljardia euroa alijäämäinen. Alijäämä katetaan ottamalla lisää velkaa. Vasemmistoliiton Jussi Saramon mielestä valtion talouspolitiikka on kuitenkin onnistunutta.

– Suomella menee hyvin. Me emme ole kriisissä. Ekonomistien mukaan Suomi on yksi parhaita velkakestäviä maita, Saramo päästeli.

Demarit leikkaisivat, mutta eivät tiedä mistä

Samaan aikaan kun velkavuori kasvaa, myös inflaatio laukkaa ja talouskasvu hidastuu. Pääministeripuolue SDP:n linjaan on tällä vaalikaudella kuulunut se, että leikkauksia ei tarvita, mutta nyt vaalien alla demarien retoriikkaan on ilmestynyt vihjauksia siitä, että valtion menoja pitää leikata. Kukaan ei tosin tiedä, mistä demarit leikkaisivat. Todennäköisimmin demarit eivät itsekään tiedä.

Demarien kansanedustajalta Antti Lindtmanilta ei kuultu vielä eilen Ylen A-Talkissa tarkennuksia SDP:n leikkauskohteista.

– Tullaan tarvitsemaan useita keinoja. Meillä on valmistelu kesken. Kun se on valmis, omat toimet ja yksityiskohdat kerrotaan, Lindtman sanoi.

Tavio kehotti demareita laatimaan valmiiksi omat leikkauskohteet ja huomautti, että rahat alkavat olla lopussa.

– Tällä korkotasolla pelkät korkomenot ovat puolitoista miljardia euroa. Suomessa on yksi maailman korkeimmista veroasteista, mutta sen vastineeksi ei saa palveluja. Tämä ei voi enää jatkua näin, Tavio sanoi.

Hän tiivisti perussuomalaisten leikkauskohteet: leikkaukset tulee tehdä sellaisiin kohteisiin, joilla ei ole vaikutusta suomalaisten hyvinvointiin.

– Leikkauskohteita ovat esimerkiksi kehitysapu ja maahanmuutto. Molemmista voidaan leikata miljardeja. Myös esimerkiksi Yleisradion puolen miljardin euron vuosibudjetista voi leikata.

Vasemmistolle maahanmuutto ei maksa mitään

Tavio mainitsi myös, että perussuomalaiset olisi jättänyt tekemättä ylikunnianhimoiset ilmastotoimet ja ollut osallistumatta EU-elvytyspakettiin, josta kertyy useiden miljardien tappiot veronmaksajille.

– Ilmasto ei voi olla tekosyy jatkuvalle velkaantumiselle, kun samaan aikaan muut maat osaavat välttää velkaantumista, Tavio sanoi.

Maahanmuutto maksaa eri arvioiden mukaan veronmaksajille vähintään kolme miljardia euroa vuodessa. Tutkimuksen mukaan jokaisen Suomeen saapuvan humanitaarisen maahanmuuttajan elinkaarikustannukset veronmaksajille ovat noin miljoona euroa.

Saramon mielikuvitusmaailmassa maahanmuutosta ei kuitenkaan kerry kuluja veronmaksajille. Saramo vähätteli maahanmuuton kustannuksia, ja väitti, että haittamaahanmuuton kulut olisivat vuositasolla vain ”joitakin satoja miljoonia”.

Kaikkien pitäisi nyt osata säästää

Saramo myös väitti, että maahanmuutosta kertyisi jopa tuloja, koska osa maahanmuuttajista käy töissä. Tosiasiassa Suomeen saapuvat maahanmuuttajat kuitenkin työskentelevät enimmäkseen matalapalkka-aloilla, joista ei juuri kerry verotuloja yhteiseen kassaan.

Samaan aikaan maahanmuuttajat käyttävät runsaasti kalliita yhteiskunnan palveluja ja vastaanottavat tulonsiirtoja

– Jos me pidetään veroaste nykyisellä tasolla, leikkauksia ei tarvita, Saramo lausui.

Tavio totesi, että vaikka leikkauksien nimeäminen voi tuntua puolueista ikävältä – etenkin vaalien alla – pitäisi kuitenkin nyt riittää rohkeutta puhua leikkauksista.

– Vaikka puolueet eivät haluaisi tinkiä omilta eturyhmiltään, näkisin, että kaikkien pitäisi nyt tehdä se ja olla valmiita tinkimään jostain. Kaikkien pitäisi olla valmiita säästämään.

SUOMEN UUTISET