Syyttäjä epäilee hammaslääkäriyritysten laskuttaneen ruotsalaiselta yhteiskunnalta tekaistuista hoitokäynneistä lähes 8 miljoonaa kruunua. Tuhannet tekaistut käynnit syötettiin suoraan paikallisen Kelan (Försäkringskassan) maksujärjestelmään. Varastetut rahat investoitiin ravintolaan Tukholman keskustassa.

Kaikkiaan kyse on 5 400:sta tekaistusta potilaskäynnistä yhdellä klinikalla ja 800:sta käynnistä sisaryrityksen hoitopisteessä, kertoo Tandläkartidningen. Hammaslääkäri sekä yrityksen taloushenkilö huijasivat paikalliselta Kelalta hoitokorvauksia yhteensä 7,8 miljoonaa kruunua.

Syytteen mukaan miehet olivat käyttäneet petoksessa oikeiden henkilöiden potilastietoja, jotka he olivat kopioineet paikallisen Kelan järjestelmästä. Tietojen syöttämisessä käytettiin sekä epäiltyjen omia että yrityksen muiden henkilöiden järjestelmätunnuksia.

Reikä yhteiskunnan hunajapurkin kyljessä

Petoksessa on hyödynnetty sellaisten yli 65-vuotiaiden henkilötietoja, jotka eivät ole saaneet hammashoidon tukea. Henkilötiedot on kerätty koko Ruotsin alueelta, eivätkä ihmiset ole olleet tietoisia identiteettiinsä väärinkäytöstä.

Suuri osa tekaistuista käynneistä on raportoitu tapahtuneeksi viikonloppuisin tai juhlapyhinä. Rikos on todella hyvin suunniteltu ja sen suorittamisessa on käytetty hyväksi yhteiskunnan digitaalisten tukijärjestelmien ja satojen miljardien kruunujen liikkeiden perusteellista tuntemusta.

– Kyseessä on rikollisuus, joka on uhka hyvinvointiyhteiskunnallemme, muistuttaa kansliapäällikkö Anna-Karin Hansen talousrikoksia tutkivasta Ekobrottsmyndighetenistä viraston tiedotteessa.

Tuloa tekemättömästä työstä

– Molemmat yhtiöt ovat hoitaneet verot, maksut sekä kirjanpidon, mikä mielestäni kertoo suunnitelmallisuudesta ja on jossain määrin myös syynä siihen, että rikokset saattoivat jatkua pitkään havaitsematta, sanoo EBM:n syyttäjä Ann Lidén.

– Vakuutuskassan (Försäkringskassan) maksut on kirjattu reaalituloiksi. Se on kuitenkin kirjanpitorikos, koska maksuja ei voida pitää tulona suoritetusta hoidosta, koska hoitoa ei ole koskaan tapahtunut.

Rikosepäily koskee vuosia 2021–2022. Kaksikko saa törkeän petoksen lisäksi syytteet myös törkeästä kirjanpitorikoksesta sekä törkeästä rahanpesusta. Rikoshyöty on syytteen mukaan käytetty ravintolainvestointiin Tukholman keskustassa. Epäillyille vaaditaan liiketoimintakieltoa.

SUOMEN UUTISET