Norrköping on saanut ankarat moitteet oikeusasiamieheltä, koska kunta on pyrkinyt selvittämään pontevasti ja omin keinoin tukivilunkeja. Epäiltyjä huijareita ja heidän läheisiään on muun muassa dokumentoitu ja kuvattu salaa, mikä oikeusasiamiehen mukaan rikkoo Ruotsin perustuslakia.

Keväällä 2021 Norrköpingin kuntapoliitikot päättivät, että kunnan myöntämien erilaisten taloudellisten tukien väärinkäytöksistä on tultava loppu. Asialle laitettiin yksityisetsivä ja tehtävänanto oli selkeä: yksityiset tai yhteisöt, jotka aiheuttavat kunnalle kuluja tukipetoksilla on kaivettava esille.

Salapoliisin tutkintametodit olivatkin sitten kotoisin – ainakin oikeusasiamiehen mukaan – enemmänkin vakoilun maailmasta. Kohteita ja heidän elintapojaan seurattiin sekä dokumentoitiin tarkasti ja pidemmältäkin ajalta.

Miljardi vuodessa rikollisille

– Käytetyt tutkintamenetelmät ovat yksilön perustuslaillisen koskemattomuuden sekä yksityisyyden suojan vastaisia. On erityisen moitittavaa, ettei käytettävistä menetelmistä tehty oikeudellista selvitystä ennen niiden käyttöönottoa, jyrisee oikeusasiamies Per Lennerbrand lehdistötiedotteessaan.

Viranomaiset ovat pitkään varoittaneet, että rikolliset hyödyntävät häikäilemättömästi Ruotsin hyvinvointijärjestelmää. Paikallisen Kelan (Försäkringskassan) arvion mukaan vuonna 2021 tukia maksettiin väärin perustein miljardi kruunua.

SUOMEN UUTISET