Viranomaisten ilmeinen sinisilmäisyys ja erilaisten toimintakulttuurien yhteentörmäys hyppää silmille Dagens Nyheterin tekemästä selvityksestä, jossa tutkittiin tukirahojen liikkeitä erään ihmisryhmän syrjäytymisen ehkäisemiseksi. 100 miljoonaa kruunua on suurelta osin kadonnut kuin tuhka tuuleen, eikä kukaan tunnu tietävän, minne rahat ovat loppujen lopuksi päätyneet.

Ruotsin huomattavin romanien oikeuksien puolestapuhuja sekä ihmisoikeusaktivisti on ennen kaikkea järjestöihminen. Merkittävimmät työkalut hänen käytännön toiminnassaan ovat olleet Romanien nuorisoyhdistys sekä Romanien kulttuurikeskus Malmössä.

Dagens Nyheterin selvityksen mukaan miehen yhdistykset ovat saaneet sadoittain avustuksia projekteille, joiden on ollut muun muassa tarkoitus selvittää ja edistää romanien historiaa, terveyttä sekä koulutusta. Yhteiskunnan rahaa hankkeisiin on palanut yli 100 miljoonaa kruunua.

Korutonta kertomaa

Vuonna 2022 Romanien nuorisoyhdistys sai kaksi miljoonaa kruunua Ukrainasta sotaa paenneiden romanien auttamiseen. Rahoista ehdittiin käyttää 850 00 kruunua, ennen kuin projekti pantiin jäihin.

100 000 kruunua oli mennyt muun muassa ruokakasseihin ilman tietoa siitä, minne eväät päätyivät. Kukaan DN:n haastattelemista henkilöistä ei ole kuullut ainoastakaan romaniyhdistyksestä, joka olisi auttanut Ukrainan pakolaisia.

Peliriippuvuuden vähentämiseen ohjattiin kuuden vuoden aikana kaksi miljoonaa kruunua – vailla tietoa siitä, että kampanja olisi tavoittanut ainuttakaan henkilöä.

Nuorten mobiilisovelluksen kehittämiseen jysähti puolestaan viisi miljoonaa sillä näkemyksellä, että appi saisi 80 000 käyttäjää. Sitä on ladattu – silloin kun se on ollut saatavilla – runsaat 10 kertaa.

Isännättömän rahan ongelma

Viranomaiset ovat nähneet romaniyhdistysten työn merkittävänä syrjäytyneiden ihmisten auttamisessa. Vasta toiminnan lähempi tarkastelu on herättänyt kirstunvartijat.

Malmön kulttuurilautakunta laittoi stopin avustuksille selvityksen jälkeen vuonna 2021. Muitakin viranomaisselvityksiä on menossa.

– Selvitys antoi riittävät eväät päätöksenteolle. Kyseessä ei ole läpinäkyvä organisaatio ja rahojen liikkeitä ei siten ole mahdollista seurata, toteaa Malmön kaupungin edustaja.

Täysin erilaisten toimintakulttuurien törmäyksestä kertonee tarinan päähenkilön aiemmin viranomaisille osoittama kirje. Sen mukaan miehen edustamissa yhdistyksissä taloutta on hoidettu asiallisesti.

SUOMEN UUTISET