Vanhemmat naishenkilöt pysäyttävät poliisin tiedustelutiedon perusteella henkilöitä öisellä kadulla. He tarkastavat oletetun rikollisen velkasaldon sekä mukanaan kantaman omaisuuden. Jos yhteiskunnalla on saatavia, ne ulosmitataan saman tien.

Operaatio Lantti (Insats Slant) on viranomaisten yhteishanke, jonka avulla rikoshyötyä pyritään palauttamaan rikosten uhreille. Henkilöön menevillä tarkastuksilla ja kotietsintöjen myötä tulee Södermalmilla vastaan velallisia, aseita ja huumeita. Myös uusista rikoksista löytyy viitteitä.

Viranomaisten erityisen kiinnostuksen kohteina ovat ulosottoon päätyneiden jengirikollisten luksuskilkkeet kuten arvokellot, superautot sekä kalliit korut ja muotivaatteet. Nämä jäivät ennen vanhaan pitkälti ulosoton ulottumattomiin.

Viranomaistoiminta hillitsee rikollisia nostamasta itsetuntoaan muodikkaiden ja kalliiden esineiden avulla. Samalla rikollisten toiminta häiriintyy ja poliisi pystyy jopa estämään ennakolta uusia rötöksiä.

”Emme näytä uhkaavilta”

Selvitystyön turuilla ja toreilla suorittavat ulosottoviraston (Kronofogden) työntekijät, poliisin myötävaikutuksella. Virkailijat ovat usein vanhempia naisia, jolla pyritään ehkäisemään tarkastustilanteessa helposti syntyviä oletettujen jengirikollisten tunnekuohuja.

– Siihen uskomme, että meillä voi olla rauhoittava vaikutus. Emme näytä uhkaavilta ja ehkä nuoret kunnioittavat vanhempia henkilöitä, arvelee tarkastaja Gunnel Svenska Dagbladetissa.

Kelloista luotiliiveihin

”Vouti” on 25 operaatiopäivän myötä saanut haltuunsa omaisuutta lähes 6 miljoonan kruunun arvosta. Summasta neljä miljoonaa on ollut rikoksen uhreille kuuluvaa korvausta. Ulosmitattujen esineiden lukumäärä on noin 200.

Kallein talteen otettu kohde on ollut runsaan puolen miljoonan arvoinen urheiluauto. Tavallisimmin esineet ovat rikollisten ylelliseen elämäntapaan viittaavat kellot, kultaketjut, takit, käteinen sekä luotiliivit. Ulosmitattu omaisuus myydään myöhemmin huutokaupassa.

SUOMEN UUTISET