Ruotsin ajautuu yhä syvemmälle kaikenkattavan rikollisuuden kierteeseen. Lihan varastaminen kaupoista kiihtyy, kun järjestäytynyt rikollisuus hamuaa uusia tulonlähteitä. Paradoksaalista kyllä, poliisi ei ehdi selvittää lihavarkauksia, koska järjestäytynyt rikollisuus vie jo nyt poliisin resurssit.

Suomen Uutiset kertoi maaliskuussa, että lihasta on tullut myymälävarkaiden suosikkikohde Ruotsissa. Partaterien sijasta varastetaan sisäfilettä. Toiminta on suunnitelmallisempaa ja varastetut lihaerät ovat suurempia kuin aikaisemmin. Kauppiaat tuumailivat tuolloin, että suuri osa varastetusta lihasta menee naapuruston ravintolaan tai toiseen kauppaan.

Eräästä Linköpingin kaupasta vietiin päivittäin jopa 70 kiloa sisäfilettä aikaan ennen vuodenvaihteen juhlallisuuksia. Aftonbladetissa tunteitaan purkaneiden kauppiaiden mukaan tilanne on tänään jo niin akuutti, että väki käyttää ruokakauppoja ikäänkuin ilmaisena kylmäkomeronaan.

Sisäfileen myynti seis

Dagens Nyheter on sekin palannut aiheeseen talven jälkeen ja selvittänyt kauppojen toimia varkauksien vähentämiseksi. Useimmat ovat ottaneet sisäfileet pois hyllyistä ja siirtäneet ne vaikkapa tuoretiskin vitriiniin palvelevan henkilökunnan taakse. Varkaudet eivät silti ole loppuneet, kohteet vain ovat muuttuneet:

– Kun ulkofileet ovat poissa, varkaat ovat siirtyneet paistiin ja etuselkään, kertoo kauppias Cecilia Stanells Västeråsin Ica-myymälästä.

Kun parasta ei enää ole tarjolla hyllyssä, myös rehelliset kuluttajat ovat reagoineet omalla tavallaan. Kalliiden ruhonosien myynti on lähes tyystin loppunut.

– Kuluttajat ovat tottuneet tekemään itse valintansa ja poimimaan sen suoraan hyllystä, Stanells pohtii.

Varkauksista ei ilmoiteta

Elintarvikekaupan maaliskuisen tutkimuksen mukaan 70 prosenttia kauppiaista ilmoittaa varkauksien lisääntyneen keväällä. Kyselyssä oli mukana 791 myymälää. Vain neljä kymmenestä ilmoitti varkaudet poliisille.

– Käytämme viikossa tuntitolkulla aikaamme varkauksien käsittelyyn ja valtaosa tapauksista päättyy poliisin ilmoitukseen tutkinnan päättymisestä, tilittää pettynyt Ica-kauppias Stanell.

– Minusta suurin ongelma varkauksissa on turvallisuus. Olen vastuussa työntekijöistäni ja varkailla on usein huumeongelma. Kun poliisi noutaa heidät ei ole tavatonta, että samassa yhteydessä varkailta löytyy teräase.

Poliisi ymmärtää kauppiaiden turhautumisen

Lihavarkauksissa tuotteita saatetaan viedä kerralla satojen tai jopa tuhannen euron arvosta. On selvää, etteivät rikolliset varasta nälkäänsä, vaan taustalla on järjestäytynyt toiminta. Kauppiaan mukaan ongelman ainoa ratkaisu on jälleenmyyntiketjujen katkaiseminen. Ravintoloiden tulee esimerkiksi kyetä osoittamaan, mistä ne ovat lihansa hankkineet.

– Teemme yhteistyötä Europolin kanssa ja käsityksemme mukaan lihavarkaudet ovat merkittävä tulonlähde järjestäytyneelle rikollisuudelle, sanoo keskusrikospoliisin tutkija John Forsberg.

Hän ymmärtää elintarvikekauppiaiden turhautumisen, kun varkauksista selviää vain kovin pieni osa. Samaan hengenvetoon Forsberg muistuttaa, että virkavalta on raskaasti kuormitettu myös muun vakavan rikollisuuden selvitystyössä.

SUOMEN UUTISET