Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Ruotsissa varastetaan lihaa – kaupat eivät enää uskalla pitää sisäfilettä hyllyissään

07.03.2023 |15:53

Lihasta on tullut myymälävarkaiden suosikkikohde Ruotsissa. Partaterien sijasta nyt varastetaan sisäfilettä. Toiminta on suunnitelmallisempaa ja varastetut lihaerät ovat suurempia kuin ennen. Kauppiaat epäilevät, että suuri osa varastetusta lihasta menee naapuriravintolaan tai toiseen kauppaan.

Liha on aina ollut myymälävarkaiden suosiossa, mutta nyt tilanne on pahempi kuin koskaan, kertoo Aftonbladet-lehti. Varkaudet ovat paremmin organisoituja ja varastetut lihaerät suurempia kuin ennen. Siirtyminen kasvipohjaiseen ruokavalioon ei tunnu myymälävarkaita kiinnostavan.

Ongelmat keskittyvät suurempiin kaupunkeihin. Esimerkiksi Linköpingissä sijaitsevasta Ica Maxi -myymälästä katosi 70 kiloa häränfilettä uudenvuoden alla.

Organisoitua toimintaa ja tilausvarkauksia

Vähittäiskauppojen liiton turvallisuuspäällikkö Nina Jelver kertoo Aftonbladetille, että lihavarkauksien määrä alkoi nousta voimakkaasti viime vuoden loppupuoliskolla. Samalla toiminnasta on tullut entistä järjestelmällisempää.

– Monesti kauppiaat kertovat, että kauppaan tuli usean henkilön seurue, joka täytti laukkunsa lihalla ja lähti ulos, Nina Jelver kertoo. Rikoksen tekotapa paljastaa, että kyseessä on selkeä tilaustyö.

– Kauppiaat tietävät, että liha päätyy nurkan takana olevaan ravintolaan tai muihin kauppoihin.

Lehden yleisönosastolle lähettämässään avoimessa kirjeessä kauppiaat kertovat samaa tarinaa: lihavarkauksien määrä on noussut yhtä matkaa inflaation kanssa ja organisoidun rikollisuuden osuus korostuu.

Lihat piiloon

Lihavarkauksien määrän kasvu on johtanut siihen, että monissa kaupoissa kaikkein arvokkaimmat lihat otetaan pois hyllystä kello 18, koska useimmat näpistykset tapahtuvat sen jälkeen.

Kaupat ovat myös joutuneet suojaamaan lihatuotteitaan DNA-turvamerkinnöillä ja lisäämään myymälävartijoiden määrää. Kaikki tämä lisää elintarvikekauppojen kustannuksia.

Ruotsalaisen lihan menekki kärsii

Lisäksi lihavarkaudet ovat johtaneet siihen, että monet kauppiaat tilaavat hyllyynsä entistä vähemmän ruotsalaista lihaa. Tämä vaikuttaa koko elintarvikeketjuun.

Seurannaisvaikutuksena tästä kaikesta on se, että ruotsalaisten lihantuottajien on entistä vaikeampi saada tuotteitaan kaupaksi. Viime kädessä tämä vaikuttaa Ruotsin ruokaturvaan ja maatalouden elinvoimaan.

Vuonna 2021 Ruotsissa ilmoitettiin noin 43 000 myymälävarkautta, joiden yhteissumma oli useita miljardeja kruunuja. Vuodesta 2010 lähtien myymälävarkauksien määrä on kaksinkertaistunut.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”

28.09.2024 |20:08

Uusimmat