Urheiluvaateliike Lululemon antoi potkut kahdelle työntekijälleen, koska nämä kuvasivat myymälävarkaita ja soittivat poliisit. Kauppaketjun ohjeiden mukaan myyjät eivät saa puuttua myymälävarkauksiin millään tavalla. Yhdysvalloissa on yleistä, että varasjoukkio ryntää merkkitavaraliikkeeseen ja kahmii hyllyiltä tuhansien dollarien tavarat kainaloonsa.

Urheiluvaateketju Lululemonin Atlantassa sijaitseva liike antoi potkut kahdelle työntekijälleen myymälävarkaustapauksen jälkeen, kertoo Fox Business -uutiskanava. Toinen potkut saaneista oli apulaismyymäläpäällikkö.

Työntekijät kertovat saaneensa potkut siksi, että puuttuivat myymälään tulleiden, naamioitujen varkaiden toimintaan. Yhdysvalloissa tapahtuu hyvin yleisesti myymälävarkauksia, joissa joukko varkaita ryntää kalliita merkkituotteita myyvään kauppaan, kahmii hyllyiltä tuhansien dollarien arvosta tuotteita ja juoksee ulos kaupasta.

Myyjät kuvasivat ja soittivat poliisille

Myös Lululemonin Atlantan myymälä oli viime kuukausina joutunut useasti tällaisten myymälävarasjengien kohteeksi. Tällä kertaa myyjät yrittivät kieltää varkaita tulemasta liikkeeseen ja komensivat heitä painumaan pihalle.

Suulliset kiellot eivät juurikaan hidastaneet myymälävarkaiden toimintaa. Myymälän henkilökunta ei käynyt fyysisesti käsiksi varkaisiin, mutta kuvasi heidät videolle ja soitti poliisin varkaiden perään.

Poliisi saikin tekijät kiinni ja he joutuvat oikeuden eteen. Mutta kaupan työntekijöille kävi melkein yhtä huonosti, sillä he saivat potkut. Irtisanomisen syynä oli annettujen toimintaohjeiden rikkominen.

Varkauksiin ei saa puuttua

Lululemon-ketjulla on nollatoleranssi myymälävarkauksien estämiseen liittyen. Ei siis nollatoleranssi myymälävarkauksiin vaan niihin puuttumiseen.

Henkilökunnalle on annettu ohje, että he eivät missään olosuhteissa saa fyysisesti koskea myymälävarkaisiin tai juosta näiden perään. Toimintaohjeen tavoitteena on välttyä myyjiin kohdistuvalta väkivallalta, joka voisi aiheuttaa myymäläketjulle kalliit korvaukset.

– Me emme saa asettua varkaiden tielle, kertoo potkut saanut apulaismyymäläpäällikkö Jennifer Ferguson.

– Kun tilanne on ohi, me vain skannaamme varkautta tarkoittavan QR-koodin ja se siitä. Meitä on kielletty merkitsemästä varkauksia muistiinpanoihin, koska se voisi herättää pelkoa muissa työntekijöissä.

– Me emme saisi soittaa poliisille emmekä edes puhua koko asiasta.

K-kaupan Anna nousi legendaksi

Yhdysvalloissa myymälävarkauteen puuttuneet työntekijät saivat potkut. Suomessa tilanne ei ole vielä toistaiseksi niin huono.

Seitsemän vuotta sitten ”K-kaupan Anna” nousi maanlaajuiseen maineeseen, kun hänen työnantajansa julkaisi netissä valvontanauhan videon, jossa Pasilan K-marketin rohkea myyjä ottaa röyhkeältä näpistyksen yrittäjältä ”juoksukaljat” pois.

SUOMEN UUTISET