Ruotsin poliisi varoittaa, että lapsilla on kesällä erityisen suuri riski joutua rikollisjengien rekrytoimiksi. Lapset liikkuvat paljon ulkona ja heitä on helppo lähestyä. Rikollisjengit haalivat joukkoihinsa yhä nuorempaa väkeä.

Poliisin tilastojen mukaan Ruotsin rikollisjengeissä oli mukana 1 200 alaikäistä vuonna 2021. Virkavalta tosin myöntää, että todellinen luku saattaa olla paljon suurempi.

– Työskennellessämme Encrochatin avulla saatujen tietojen parissa näimme, kuinka lapsia käytettiin tekemään strategisia palveluksia rikollisille. He saivat seistä vahdissa ja jaella huumeita, sanoo poliisimestari Carin Götblad.

Yhä nuorempia mukaan jengeihin

Vertailutilastoja pidemmältä ajalta ei ole olemassa, mutta poliisin mielestä on selvää, että juuri kesällä rikolliset metsästävät lapsia rikollisjengeihin. He hakeutuvat alaikäisten pariin paikoilla, joissa nuoriso viettää vapaa-aikaansa.

– Olemme tiedostaneet ongelman vasta äskettäin, eikä meillä siten ole lukuja aiemmilta vuosilta. Kentällä näemme kuitenkin, että mukaan tulee koko ajan yhä enemmän ja yhä nuorempia lapsia,

SUOMEN UUTISET