K-kaupan Annasta tuli somehitti, kun hänen työnantajansa julkaisi netissä valvontanauhan videon, jolla rohkea myyjä retuuttaa röyhkeää myymälävarasta.

Nuoren ja kauniin Annan ulkonäkö hämää. Kun hän istuu kassalla, pitkäkyntiset kävelevät kauppaan sisään, ottavat mäyräkoiran sekä pari HK:n sinistä lenkkipakettia ja kävelevät ulos. Rosvot ehkä ajattelevat, että eihän tuollainen pikkutyttö meille mitään mahda. Voi kuinka väärässä he ovatkaan.

– Kerran myymälävaras lähti juoksemaan suoraan poliisilaitoksen suuntaan. Siinä sitten viitottiin ohi ajanut poliisipartio paikalle. Kaveri yritti mennä puskaan piiloon, kertoo somehitiksi noussut ”K-kaupan Anna”.

Videot leviävät maailmalla

Vuoden 2015 helsinkiläiseksi valitun Annan rohkeaa työskentelyä on saatu ihailla kesäkuusta asti sosiaalisessa mediassa. Annan esimies ja K-marketin kauppias Saku Kytölä julkaisi valvontanauhan videon, jossa Anna estää kahden myymälävarkaan aikeet. Anna on itse kovin vaatimaton tapahtuneista.

– Juu, en ole ainut myyjä, joka toimii näin. Olen kuullut työkavereilta tarinoita ympäri Suomea, kuinka arkipäiväistä varkaiden kiinniottaminen on, nainen sanoo.

Osittain Annan rohkeat teot johtuvat siitä, ettei hän ole koskaan sietänyt epäoikeudenmukaisuutta.

– Varastettua tavaraa ei edes yritetä piilottaa, ja samalla haistatellaan pitkät. Se nostaa adrenaliinin pintaan, hän sanoo.

Vain muutama viikko ensimmäisen videon julkaisun jälkeen Kytölä julkaisi toisen videon. Siinäkin Anna estää myymälävarkaan karkaamisen.

Annan rohkeutta on ihmetelty myös maailmalla. Videoita on tähän mennessä katsottu muun muassa Yhdysvalloissa, Italiassa ja Tšekeissä, yhteensä yli kymmenen miljoonaa kertaa.

Laki saisi olla ankarampi

Varkaiden piittaamaton asenne johtuu osittain Suomen lakipykälistä. Myymälävarkaudesta rapsahtaa sakko, jonka summa määräytyy henkilön tulojen mukaisesti. Kaupan henkilökunnan näkökulmasta ongelmana on vuonna 2008 rikoslakiin tehty muutos: rangaistusmääräysmenettelyssä annettuja sakkoja ei voida muuttaa vankeudeksi. Sakko ei riitä yksinään pelotteeksi.

Annan mielestä olisi hyvä, jos esimerkiksi kolmen sakon jälkeen seuraisi automaattisesti vankeutta.

– Ainakin jotenkin lakia pitäisi muuttaa. On typerää, että myymälävarkaudesta tulee pelkästään sakkoa.

Lakipykälien takia Annan työ on jokseenkin jännittävämpää, mutta silti varkaustapauksia ei kaivata.

– Olen juossut pitkin Pasilan katuja varkaiden perässä. Onhan näille tapauksille välillä naurettukin työyhteisön sisällä.

Silmät kertovat aikeista

Useimmiten myymälävarkaus tai sen yritys etenee näin: ensimmäinen havainto rosvosta tehdään jo kaupan ulko-ovella.

– Silmät kertovat paljon. Ja sekin, jäädäänkö kauppaan hengailemaan päämäärättömästi, Anna kuvailee.

Epäilyttävien asiakkaiden astuessa sisään Anna hälyttää työkaverit apuun.

– Yksi seuraa takahuoneen valvontakameroista, mitä kaupassa touhuillaan.

Kun rosvo kävelee kassan ohi maksamatta, Anna nousee tiskin takaa ja asettuu pakotien eteen.

– Ensin komennan nätisti. Jos se ei toimi, otan järeämmät otteet käyttöön.

”Rosvo itkeskeli maassa”

Usein varkaat reagoivat Annan vastarintaan hämmentyneesti.

– Johtuu varmasti siitä, etteivät varkaat usko näin pienen naisen pistävän vastaan, Anna miettii.

Toukokuisella videolla Anna joutui turvautumaan kyynelkaasuun.

– Varas ei päässyt enää nousemaan, kun sumutin vei jalat alta. Siinä se itkeskeli maassa, Anna kertoo.

Tainnuttamisen jälkeen varkaat ohjattiin ”pullohuoneeseen” odottamaan poliiseja.

Vaikka kiinniottotilanteita on harva se päivä, sumutinta Anna on käyttänyt kolmivuotisen uransa aikana vain kaksi kertaa.

– Kaikki meidän myyjät kantavat mukanaan OC-kaasusumutinta. Mutta se on ihan viimeinen keino, koska sitä kun käyttää, aine leviää koko kauppaan ja muutkin asiakkaat kärsivät sen vaikutuksista.

Kaljavarkaille ei heru sympatiaa

Annan omien havaintojen mukaan suuri osa varkaista on 20–25-vuotiaita päihdeongelmaisia. Kauppiaan ohjeiden mukaisesti lähes jokaiseen varkaustilanteeseen puututaan, mutta huumeiden käyttäjien osalta myyjät ovat varovaisempia.

– Jos näemme, että asiakas on ihan sekaisin, emme yleensä puutu varkausyritykseen. Silloin on liian iso riski saada puukosta.

Alkoholistit ovat sen sijaan hitaampia reagoimaan.

– Heidän kiinniottamisensa on helpompaa ja turvallisempaa, Anna sanoo.

Anna ei voi käsittää sitä, kun useimmiten varkaat yrittävät viedä alkoholia. Hirveä vaiva kaljan takia.

– Veisivät edes jotain tarpeellista. Sehän on selvää, että ihminen tarvitsee ruokaa, mutta kaljavarkaille ei heru minkäänlaista sympatiaa.

Nöyryytyksen pelko vähentänyt varkausyrityksiä

Pasilan K-market Ratiksen kauppias Kytölä arvioi myymälävarkausyrityksien vähentyneen yli 70 prosentilla. Valvontakameran videon julkaisun jälkeen kauppias ilmoitti julkaisevansa jokaisen varkausyrityksen sosiaalisessa mediassa.

– Meillä on täysin nollatoleranssi varkauksiin. Kaikki ilmoitetaan poliisille, mutta nykyinen rangaistus ei ole tarpeeksi suuri pelote. Julkinen nöyryytys ja tieto meidän toimintatavasta on vaikuttanut varkausyrityksien vähentymiseen.

Kytölä on tietenkin ylpeä Annan toiminnasta.

– Rohkeaa mutta tilannetajuista toimintaa. Anna teki niin kuin on ohjeistettu. Täytyy kuitenkin myöntää, että hän on ollut rohkeampi kuin moni muu olisi ollut vastaavassa tilanteessa.

Kytölän mielestä vanha laki, jonka mukaan sakot muutettiin vankeusrangaistukseksi, olisi hyvä palauttaa takaisin.

– Toivon päättäjille viisautta ratkoa asiat yleisen oikeustajun hyväksi.

Kaupan liiton tilastojen mukaan varkauksien kokonaishävikki on vuosittain yli 500 miljoonaa euroa. Kun summan jakaa kaupoille, se tarkoittaa yhden prosentin hävikkiä koko liikevaihdosta. Kytölä kertoo, että hänen kaupallaan vuosittainen hävikki on noin 10 000 euroa.

– Isoimmissa kaupoissa, joissa on 100 miljoonan euron liikevaihto, varkaushävikki on näin ollen noin miljoona euroa. Tarkoittaa siis sitä, että tavaraa varastetaan tuhansien eurojen arvosta joka päivä, Kytölä sanoo.

Videoita ”K-kaupan Annan” sankariteoista löytyy osoitteesta: www.youtube.com

VERA MIETTINEN